Bont voor Dieren

Deze week zijn de antwoorden van de minister van Landbouw binnengekomen op de Kamervragen van de Partij voor de Dieren en de SP over de nertsenhouderij. De aanleiding voor het stellen van de vragen was het plotselinge besluit van de minister om 8 miljoen euro te reserveren voor extra compensatie voor de nertsenfokkers.

Eerder al riep Bont voor Dieren minister Schouten op om dit geld, net als in België, beschikbaar te stellen aan nertsenfokkers die nog voor het einde van de overgangstermijn willen stoppen. De minister zegt niet waar het geld voor is. Bont voor Dieren vind het diep teleurstellend dat het geld niet wordt aangewend voor nertsen houders die eerder stoppen.

Opvallend is dat het geld in eerste instantie gereserveerd was voor de varkenshouderij. Op de vraag waarom het geld naar de nertsenhouders gaat geeft de minister geen antwoord. Ook blijkt dat zij nog niet weet waar de 8 miljoen precies aan zal worden uitgegeven, dit moet nog onderzocht worden aldus de minister.

Het aantal nertsenhouderijen in Nederland is afgenomen tot 146 in 2018. Ook het aantal nertsen is gedaald tot 5 miljoen.

Inspecties NVWA

De minister geeft aan dat de handhavingsverzoeken flink zijn gestegen. Er wordt echter zelden tot nooit gereageerd, dat erkend de minister nu ook. Samen met Animal Rights vecht Bont voor Dieren al jaren de illegale uitbreidingen aan. Dit blijven wij ook in de toekomst doen.

Dierproeven

Ten slotte gaat de minister nog in op vragen over het doen van dierproeven op nertsen. Op 1 januari 2018 is er een vergunning verleend voor het uitvoeren van dierenproeven op 300 nertsen en 36.100 muizen voor vaccins voor de nertsenhouderij. Het is bizar dat er zoveel nertsen en muizen moeten lijden voor dit onderzoek terwijl de nertsenhouderij over 5,5 jaar verboden is!

De volledige antwoorden op de Kamervragen zijn hier te vinden.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.