Bont voor Dieren

17 november 2022 – Stichting Net Niet Genoeg heeft zich als eerste bontvrije kledingbank van Nederland aangesloten bij Fur Free Retailer. De stichting heeft geen producten met echt bont of exotisch leer in het warenhuis voor haar gasten, want bont is voor dieren. 

“Als sociaal warenhuis geven wij spullen gratis weg aan Schiedammers die net niet genoeg hebben. Tussen de gedoneerde kleding, schoenen, tassen en accessoires zitten af en toe ook producten met echt bont en exotisch leer. Wij bieden deze producten niet meer aan. Zo helpen wij het bont en exotisch leer uit het straatbeeld en daarmee uit de mode. Hierdoor daalt de vraag, het aanbod en het aantal dieren dat gefokt en gedood wordt voor hun vacht en huid. Als sociaal warenhuis gaan we armoede en nu ook dierenleed tegen,” zegt Elise Allart van Stichting Net Niet Genoeg.

Elk jaar worden meer dan 50 miljoen dieren gefokt en gedood voor hun bont. Het gaat om nertsen, wasbeerhonden, vossen, chinchilla’s, coyotes en konijnen. Het merendeel van deze wilde dieren wordt hun hele leven in kleine hokken gehouden en op wrede manier gedood.

Gelukkig kiezen steeds meer merken, winkels en nu ook de eerste kledingbank in Nederland voor een bontvrij beleid. Stichting Net Niet Genoeg steunt met hun toetreding tot Fur Free Retailer onze strijd tegen de bontindustrie. Sinds 2021 heeft Nederland een bontfokverbod, maar de import en verkoop van bont mag nog wel. Bont is een verwerpelijk product dat spoedig uit het straatbeeld moet verdwijnen. We hopen daarom dat de toetreding van Stichting Net Niet Genoeg anderen aanspoort om ook aan te sluiten,” aldus Moranni te Winkel van Bont voor Dieren.

Stichting Net Niet Genoeg neemt nog wel gedoneerde producten met bont of exotisch leer aan. De vrijwilligers bekijken of de gedoneerde producten ook zonder het bont of exotisch leer aangeboden kunnen worden in het warenhuis. Bijvoorbeeld, een jas met een bontkraag kan nog goed gebruikt worden zonder bontkraag. De producten die niet bruikbaar zijn, worden op een verantwoorde manier afgedankt.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.