Bont voor Dieren

23 januari 2023 – De kooien van nertsenfokkerijen in Noorwegen zijn eindelijk leeg! De Noorse bontindustrie is nu gesloten. De laatste fokker legde, twee jaar voordat het verbod op de pelsdierhouderij in werking treedt, zijn werkzaamheden neer. Eindelijk is een 30 jaar durende strijd voorbij.

Vorige week werd bekend dat de laatste nertsen de Noorse pelsdierfokkerijen hadden verlaten. De Noorse dierenbeschermingsorganisatie NOAH werkt al sinds 1989 aan het beëindigen van de bontfokkerij in Noorwegen. In 2018 besloot de Noorse regering de bontfokkerij te verbieden, vanwege zorgen over het dierenwelzijn. De industrie kreeg 7 jaar de tijd om alle bontfokkerijen te sluiten. Siri Martinsen, dierenarts en directeur van NOAH zegt: “Het feit dat de kooien nu twee jaar voor de deadline leeg zijn, heeft duizenden dieren uit hun lijden gered. Eindelijk is een 30 jaar oude strijd voorbij en is Noorwegen vrij van pelsdierfokkerijen. Nu is het belangrijk voor ons om het werk voor een importverbod op bontproducten voort te zetten, en bij te dragen aan het werk om meer landen zover te krijgen dat ze in de toekomst de bontfokkerij verbieden“.

In 2010 werd de Oslo Fashion Week in samenwerking met NOAH de eerste bontvrije modeweek ter wereld. Van 2003 tot het bontverbod in 2018 hield NOAH jaarlijks een fakkeltocht tegen de bontfokkerij waaraan duizenden mensen deelnamen. De mars werd Europa’s grootste bijeenkomst tegen de bontfokkerij. Martinsen zegt: “NOAH werd in 1989 opgericht als een anti-bontorganisatie. Ons werk begon in een tijd waarin de pelsdierfokkerij op zijn hoogtepunt was en de meerderheid van de Noorse bevolking zich niet bewust was van het lijden dat deze dieren moesten ondergaan. In de afgelopen 30 jaar hebben de inspanningen van NOAH het verzet tegen de pelsdierfokkerij van radicaal naar mainstream gebracht. De campagne om een einde te maken aan de Noorse pelsdierfokkerij is een van de grootste successen van NOAH.”

De Noorse regering buigt zich momenteel over een voorstel voor een verbod op de import van bont. Tegelijkertijd zijn er gruwelijke beelden van Finse pelsdierfokkerijen vrijgegeven door Fur Free Alliance, waar NOAH partner van is. NOAH probeert zoveel mogelijk politici in het parlement zover te krijgen dat zij voor het importverbod stemmen. Noorwegen heeft er niets bij te winnen als het de wrede praktijk van de bontfokkerij in het buitenland steunt. De recente beelden uit Finland laten zien dat het houden van bont dierenmishandeling is, waar de bedrijven zich ook bevinden.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.