Stagiaire Dorien vertrekt na nuttig onderzoek

Dorien_bontvoordierenDorien liep het afgelopen halfjaar stage bij Bont voor Dieren. Wat was de onderzoeksopdracht en wat zijn haar bevindingen?

  1. Wat hield jouw onderzoek precies in?

Bont voor dieren heeft mij gevraagd een manier te bedenken om bont van verschillende diersoorten te kunnen onderscheiden door middel van microscopisch onderzoek. Dit was een vervolgonderzoek op die van de vorige stagiair Ray.
Met de standaard bonttest van Bont voor Dieren kan je echt bont goed onderscheiden van nep bont, maar je kan niet zien van wel soort dier het bont is gemaakt.
In de bontindustrie wordt bont van verschillende dieren gebruikt. Zo zijn er jassen van nertsenbont, bontkragen van wasbeerhondenbont en zogenaamde ‘accessoires’ van vossenbont in omloop. Het onderzoek is hard nodig om jongeren bewust te maken van het type bont dat zij dragen.

  1. Heb je jouw onderzoek goed kunnen afronden?

Ja, maar er zijn ook nog veel zaken die ik verder zou willen onderzoeken. Het is bijvoorbeeld erg interessant om geverfd bont nader te gaan bekijken. Welke stoffen worden gebruikt om echt bont te verven en zijn deze stoffen schadelijk? Geverfd bont is moeilijk te onderscheiden onder de microscoop, waardoor de oorsprong moeilijk te achterhalen is.

  1. Wat heeft Bont voor Dieren aan jouw onderzoek?

In de afgelopen maanden heb ik een database opgebouwd waarmee makkelijker kan worden onderzocht van welk dier een bontje gemaakt is. Zo heb ik onlangs, met behulp van de microscoop en de database, bepaald dat een capuchon was gemaakt van kattenbont. Het importeren van kattenbont naar Nederland is sinds 31 december 2008 illegaal, dus dit is een treffend voorbeeld van hoe effectief en belangrijk dit onderzoek kan zijn.

  1. Kende jij Bont voor Dieren al en wat vind je van Bont voor Dieren?

Ik kende de organisatie nog niet, maar een grote dierenvriend was ik al wél. De stageplaats kwam in het eerste semester op school voorbij en bleef in mijn hoofd hangen. Enige tijd later belde ik Bont voor Dieren op om te vragen of zij voor het tweede semester opnieuw een stagiaire nodig hadden. Gelukkig was dat zo! Ik heb de organisatie goed leren kennen en ik ben erg onder de indruk van het vele werk dat wordt gedaan.
Mijn stage zit er nu op, maar ik blijf zeker betrokken: ze kunnen me altijd bellen met vragen en ik zal mijn omgeving blijven voorlichten over het dierenleed dat achter de bontindustrie schuilgaat. Ik hoop dat ik hiermee mijn steentje bij kan dragen aan het mooie werk van Bont voor Dieren.

Wij wensen Dorien veel succes met het vervolg van haar carrière en willen haar via deze weg nogmaals danken voor haar belangrijke werk!

 

Pinterest