Bont voor Dieren

Vanmiddag stemde de Tweede Kamer in met een verbod op het fokken van nertsen. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren heeft zich jarenlang middels een intensieve lobby en campagne ingezet voor een nertsenfokverbod en is dolblij met deze historische overwinning. Het initiatiefwetsvoorstel is ingediend door Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA) en werd verder ondersteund door de PVV, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren. De Nederlandse bevolking is in grote meerderheid vóór een dergelijk verbod; Bont voor Dieren vindt het dan ook verheugend dat die wens door de politiek nu eindelijk wordt gehonoreerd. 

Eerste Kamer

De volgende horde op weg naar een definitief nertsenfokverbod is de Eerste Kamer. Daar is ook de steun van de ChristenUnie nodig om tot een meerderheid te komen – een partij die nu tegenstemde. Bont voor Dieren is echter optimistisch. Claudia Linssen, directeur: ‘Wij hebben er alle vertrouwen in dat ook in de Eerste Kamer het ethisch besef prevaleert boven louter economische belangen. Bovendien hebben de Eerste Kamerleden een eigen rol en afwegingskader.’

Intensieve campagne

Bont voor Dieren heeft, mede namens de Dierenbescherming, jarenlang campagne gevoerd en gelobbyd voor een nertsenfokverbod. Ook veel bekende Nederlanders hebben meegedaan aan deze campagne. Zo vroegen de actrices Georgina Verbaan en Karen van Holst Pellekaan aandacht voor het vergassen van miljoenen nertsen door gasmaskers te dragen op de Dam. Henny Huisman heeft een koor gedirigeerd dat al zingend de Tweede Kamer opriep om een einde te maken aan het fokken van nertsen. Meer dan 70 BN’ers ondertekenden een brandbrief aan Tweede Kamerleden, onder meer Jan Mulder, Maarten van Rossem, Maria Goos, Huub Stapel, Wim T. Schippers, Claudia de Breij, Jan Bonjer, Susan Smit, Jort Kelder, Ronald Giphart, Emile Ratelband en Adelheid Roosen. Ook organiseerde Bont voor Dieren de Nacht van de Nerts om het lot van de nertsen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Aan deze Nacht van de Nerts werkten eveneens veel BN’ers mee, waaronder Marian Mudder, Giel Beelen, Paul Cliteur en Vincent Bijlo. Marijke Helwegen overhandigde onlangs haar oude nertsenbontjas aan Bont voor Dieren als steunbetuiging voor de campagne. En bij een bezoek aan Nederland schreef dierenvriendin Pamela Anderson een brief aan de koningin om op te roepen tot een verbod. Daarnaast bood Bont voor Dieren bijna 90.000 handtekeningen voor een nertsenfokverbod aan de parlementariërs aan. In opdracht van Bont voor Dieren stelde onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft twee rapporten op over compensatiemaatregelen voor de sector waardoor de politici een weloverwogen beslissing konden nemen.

Achtergrond

Jaarlijks worden in Nederland bijna 5 miljoen nertsen vergast – voor overbodige modeproducten. Er zijn zo’n 165 nertsenfokkers met in totaal 200 fokkerijen. Nederland is daarmee de derde producent van nertsenbont ter wereld. Alleen in Denemarken en China worden nog meer nertsen gedood. De nertsen worden in april geboren en in november van het hetzelfde jaar vergast en gevild – de jonge dieren hebben dan net hun mooie, dikke wintervacht gekregen. Nertsen zijn van nature solitair levende roofdieren die leven aan en in het water. In gevangenschap zitten zij opgesloten in kleine draadgazen kooien waardoor zij niet in staat zijn om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Het overgrote deel van de Nederlandse vachtjes is bestemd voor de export. In Nederland is er weinig vraag naar bontproducten. Een duidelijke meerderheid van de Nederlandse bevolking is tegen het fokken van dieren louter en alleen vanwege hun vacht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *