Dierenleed wetenschappelijk bewezen

28 maart 2023 – In een nieuw rapport is wetenschappelijk aangetoond dat aan dierenwelzijnsbehoeften van dieren in de bontindustrie niet kan worden voldaan. De herziene editie van The Case Against Fur Factory Farming: a scientific review of animal welfare standards and ‘WelFur’, is vandaag gepubliceerd door Respect for Animals en Eurogroup for Animals.

Het verslag toont aan wat de omvang van de tekortkomingen op het gebied van dierenwelzijn zijn die inherent zijn aan bontfokkerijen en benadrukt dat de huidige regelgeving voor de bescherming van het welzijn van pelsdieren in de Europese Unie ontoereikend is. Het constateert ook dat WelFur niet in staat is om de grote welzijnsproblemen voor nertsen, vossen en wasbeerhonden die voor bont worden gefokt aan te pakken en stelt vast dat verrijking van bestaande huisvestingssystemen niet in staat is om de welzijnsproblemen aan te pakken die inherent zijn aan de kooisystemen die door de bontindustrie worden gebruikt. Een verbod is dan ook de enige haalbare oplossing.

Fur Free Europe
De druk om een einde te maken aan de bontfokkerij in de Europa is aanzienlijk toegenomen met het succes van het Burgerinitiatief Fur Free Europe, dat in minder dan 10 maanden meer dan 1.7 miljoen handtekeningen verzamelde. Het burgerinitiatief pleit voor een verbod op de pelsdierhouderij en op het op de Europese markt brengen van bontproducten.

Tegen eind 2023 zal de Europese Commissie een voorstel publiceren om de EU-wetgeving over dierenwelzijn te verbeteren en in overeenstemming te brengen met de meest recente wetenschappelijke gegevens. Het rapport benadrukt hoe de wetenschap duidelijk heeft aangetoond dat het niet mogelijk is om op Europese bontfokkerijen te voorzien in de welzijnsbehoeften van dieren die voor bont worden gefokt.

Belangrijke punten uit het rapport zijn onder meer:

  • De soorten die voor hun vacht worden gefokt, zijn in wezen wilde dieren en zijn als zodanig niet geschikt voor gevangenschap, zeker niet in kleine kooien.
  • Het welzijn van nertsen, vossen en wasbeerhonden die voor bont worden gefokt, wordt ernstig aangetast op alle gebieden van de vijf vrijheden voor het beoordelen van dierenwelzijn.
  • Er zijn geen aanwijzingen dat verbeteringen in de huisvestingssystemen die op bontfokkerijen worden gebruikt, kunnen leiden tot aanzienlijke verbeteringen in het welzijn van pelsdieren.
  • Niveaus van angst, stereotiep gedrag, bont kauwen/staartbijten, fysieke misvormingen en reproductief falen/pupsterfte laten zien dat niet aan de behoeften van de dieren op fokkerijen wordt voldaan.
  • Nertsen, vossen en wasbeerhonden zijn zeer gemotiveerd om toegang te krijgen tot specifieke middelen en soortspecifiek gedrag uit te voeren dat niet mogelijk is in de huisvestingssystemen die momenteel op fokkerijen worden gebruikt.
  • De WelFur-protocollen van de bontindustrie zijn ontworpen rond de zeer ernstige beperkingen van de huidige huisvestingssystemen en belonen de status quo. Welfur is niet in staat om grote welzijnsproblemen aan te pakken voor dieren die worden gefokt voor bont.
  • Het ‘best current practice’-plafond van de Welfur-protocollen is misleidend, omdat het nog steeds vertegenwoordigt wat de meeste mensen beschouwen als een onaanvaardbaar niveau van welzijn.

Wetenschappers bevestigen hiermee wat we al jaren zeggen. Als Europa zijn reputatie van wereldleider op het gebied van dierenwelzijn wil behouden, moet het de bontfokkerijen sluiten en de verkoop van bont verbieden. Ruim 1,7 miljoen burgers vragen hierom en de wetenschap toont het aan.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

3 mei 2024 - Wordt de volgende wereldwijde pandemie veroorzaakt door de bontindustrie? Wetenschappers maken zich ernstige zorgen over de mogelijke verspreiding van zoönotische ziekten door het grote aantal bontfokkerijen
2 mei 2024 - Om aandacht te vestigen op de Europese verkiezingen en om iedereen te overtuigen om op partijen te stemmen die voor een bontvrij Europa zijn, organiseren we
1 mei 2024 - Alix the Label is nu Fur Free Retailer! Het Nederlandse modemerk sluit aan bij de gestaag groeiende lijst van designers en winkelketens die zich officieel uitspreken