Bont voor Dieren

Juni 2017 – In het Chinese Yulin wordt ieder jaar een groot hondenvleesfestival gehouden. Duizenden honden, (maar ook katten), worden op brute wijze gedood en geslacht. Bont voor Dieren voert al jaren campagne tegen dit vreselijke festival. Enkele weken geleden bereikte ons het nieuws dat het lokale bestuur van Yulin een tijdelijk verbod had afgekondigd op het handelen in hondenvlees. Chinese activisten en handelaren berichtten dat restaurants, straatverkopers en handelaren niet langer in hondenvlees mogen handelen, met boetes tot 100,000 yuan en gevangenisstraf bij overtreding. Dat is goed nieuws!

Het verbod zou er zijn gekomen op initiatief van Mo Gong Ming, Yulin’s Partijsecretaris, en zou officieel ingaan op 15 juni, precies één week voor de start van het festival op 21 juni, het begin van de zomer. Maar sindsdien bereiken ons tegenstrijdige berichten; het verbod zou tijdelijk zijn, alleen hondenvlees betreffen en niet officieel bekrachtigd zijn. Niemand weet nu wat de werkelijke stand van zaken is.

Sommige dierenbeschermingsorganisaties beweren dat het verbod slechts tijdelijk zou zijn en daarmee effectief geen einde maakt aan het vreselijke festival dat begint op de laatste dag van het verbod. Andere organisaties zijn ervan overtuigd dat het verbod niet-bestaand is en slechts als gerucht is verspreid zodat de buitenlandse pers en activisten zich niet zouden laten zien in Yulin dit jaar. Berichtgeving vanuit China is uitermate schaars en ingewikkeld, en de Chinese overheid heeft het verbod niet officieel bekendgemaakt of bekrachtigd. Wereldwijd worden er nog altijd protesten georganiseerd, omdat dierenvrienden zich ernstig zorgen maken.

Bont voor Dieren maakt zich ook ernstige zorgen, het leven van duizenden honden en katten staat op het spel. Vorig jaar reisde er een waarnemer naar Yulin af die haar beeldmateriaal aan ons ter beschikking stelde om wijd te verspreiden. Ondanks moeilijke internetconnecties lukte het haar om de beelden China uit te krijgen en via ons te delen met het Nederlandse publiek. Wij zijn ervan overtuigd dat het verspreiden van beelden bijdraagt aan het einde van dit gruwelijke festival.

Het is dit jaar, met alle tegenstrijdige berichten, belangrijker dan ooit om zelf polshoogte te gaan nemen. Voor 1750 euro kunnen we een waarnemer naar Yulin sturen om met mensen te praten en beeldopnames te maken. Wij willen de Nederlandse en Chinese bevolking blijven confronteren met het dierenleed, alleen dan zetten wij de consument aan het denken over hun koopgedrag. Het hondenvleesfestival is een enorme smet op de reputatie van China en daar zijn ze erg gevoelig voor. Wij blijven het dierenleed in hun neus wrijven totdat ook zij tot inzicht komen dat dit onacceptabel is in de 21ste eeuw. Help ons om de feiten boven tafel te halen, doneer nu voor de reis van onze waarnemer!