Bitterzoet succes Kaapse pelsrobben Namibië

7 juli 2022 – Bont voor Dieren voert ieder jaar actie tegen het doodknuppelen van tienduizenden weerloze pelsrobbenpups voor hun vacht in Namibië. Gelukkig is er steeds minder vraag naar hun vacht, waardoor het tij lijkt te keren voor de Kaapse pelsrob. Vooralsnog. Want een verbod op de jacht, dat komt er niet. 

In 2009 waren wij undercover in Namibië om de barbaarse pelsrobbenjacht wereldkundig te maken. Jaarlijks mogen er tussen juli en december tot wel 60.000 pelsrobben worden doodgeknuppeld voor hun vacht. Dit gebeurt in de vroege ochtend op de stranden van Cape Cross. Het is op dat moment verboden voor toeristen en media om het strand te betreden. Jarenlang was er vanuit China grote vraag naar de vachten, die door bonthandelaar Hatem Yavuz via Turkije werden geëxporteerd. Yavuz had tot eind 2018 als enige een vergunning om de vachten te verhandelen. 

Verschillende bronnen beweren dat Yavuz nog steeds de vergunninghouder is, maar dat weten we niet zeker. Het is wel duidelijk dat de vraag naar het bont   na 2018 gekelderd is. Tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021 is er zeer waarschijnlijk niet op de dieren gejaagd voor hun vacht. In een nieuwsartikel van augustus 2021 uit Namibië werd bevestigd dat bontverwerkingsfabrieken dat jaar dicht bleven. Vachten van de jaren ervoor werden zelfs gratis weggegeven, omdat er geen markt meer voor is.  

Het importverbod op zeehondenbont in 35 landen wereldwijd dat geldt sinds 2010 lijkt zijn vruchten steeds meer af te werpen. Ook is de vraag vanuit China mogelijk gedaald door het bemoeilijken van de handelsroutes.  Bont voor Dieren strijdt al sinds haar oprichting voor een eind aan de globale zeehondenjacht. Door jarenlang campagnevoeren hebben wij bijgedragen aan het tot stand komen van dit importverbod, waardoor miljoenen dieren in Canada en nu ook Namibië een vreselijke dood is bespaard. 

Geen verbod op jacht
Tijdens ons gesprek in augustus 2021 met ambassadeur van Namibië Dr. Mekondjo Kaapanda-Girnus in Brussel werd wel direct duidelijk gemaakt dat er geen verbod zal komen op de jacht. Dit betekent dat jagers bij toename van de vraag naar het bont deze gruwelijke jacht weer kunnen en zullen hervatten. Wij houden de ontwikkelingen in Namibië nauwlettend in de gaten! 

Helaas kunnen we ook niet zeggen dat er helemaal geen jacht meer plaatsvindt. Op dit moment mogen er in Namibië namelijk wel duizenden volwassen mannelijke pelsrobben worden gedood voor hun genitaliën. Deze worden met name aangeboden in China waar men er medicinale waarde aan toekent. Deze vraag lijkt tot ons grote verdriet alleen maar toe te nemen. 


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie, geef het
6 juni 2024 - Vandaag kun jij het verschil maken door te stemmen op een partij die zich inzet tegen dierenleed in de bontindustrie. Stem op een kandidaat die dierenwelzijn