Ga naar de inhoud

Stop de bontfokkerij in Europa

18 mei 2022 – Dieren op bontfokkerijen worden gevangen gehouden in kleine kale draadstalen kooien. De dieren verminken zichzelf, hebben geïnfecteerde wonden, missen ledematen en vertonen kannibalisme. De bontfokkerij voldoet in geen enkel opzicht aan enige vorm van dierenwelzijn. De bontfokkerij in Europa moet stoppen.

Wij zijn samen met andere dierenwelzijnsorganisaties een Europees Burgerinitiatief gestart. Met het burgerinitiatief ‘Bontvrij Europa’ vragen wij de EU om:

  • een verbod op bontfokkerijen
  • een verbod op bontproducten van alle fokkerijen op de Europese markt

Onrechtvaardig
Wilde dieren horen niet in kooien. In bontfokkerijen kan niet worden voldaan aan de gedragsbehoeften van wilde diersoorten die voor hun bont worden gefokt zoals vossen en nertsen. Het houden van dieren in kleine kooien en het doden ervan uitsluitend voor hun vacht kan nooit worden gerechtvaardigd. Dit geldt ook voor gedomesticeerde diersoorten zoals konijnen en chinchilla’s. Het fokken van pelsdieren is altijd onethisch.

Bontfokkerijen vormen daarnaast een risico voor de gezondheid van mens en dier. Tijdens de COVID-19-pandemie werden honderden nertsenfokkerijen getroffen door uitbraken van coronavirussen. Bovendien bleken nieuwe varianten van het SARS-CoV-2-virus van dier op mens te zijn overgedragen.

Het fokken van dieren voor bont heeft een aanzienlijke weerslag op het milieu en vormt een ernstige bedreiging voor de inheemse biodiversiteit. Doordat nertsen regelmatig uit bontfokkerijen ontsnappen, leeft de Amerikaanse nerts nu verspreid over heel Europa. Dit heeft grote nadelige gevolgen voor de inheemse fauna. Daarnaast worden bij de productie en het kleuren van de vacht giftige stoffen gebruikt. De bontindustrie staat hiermee in de top vijf van de grootste bodem verontreinigende industrieën.

Unieke kans
Het is hoog tijd voor een bontvrij Europa. Er doet zich nu een unieke kans voor om dit in de Europese Unie te verwezenlijken:

  • De bontindustrie wordt geconfronteerd met een crisis op economisch niveau en in de diergezondheid als gevolg van COVID-19.
  • Twaalf EU-landen hebben de Europese Commissie onlangs opgeroepen om de mogelijkheden voor een permanent verbod op de bontfokkerij in de EU te onderzoeken en een wetsvoorstel in te dienen om dit doel te bereiken.
  • De Europese Commissie herziet momenteel de EU-wetgeving inzake dierenwelzijn. Deze herziening biedt de gelegenheid om een verbod op zowel de productie van als de handel in bont afkomstig uit fokkerijen in te voeren.
  • Honderden (mode)merken zijn bontvrij gegaan en reageren daarmee op de vraag van hun klanten naar ethische producten.

Europees burgerinitiatief
Het Europees burgerinitiatief is een unieke en doeltreffende manier voor EU-burgers om onze toekomst vorm te geven door de Europese Commissie op te roepen nieuwe wetten voor te stellen. Zodra een initiatief 1 miljoen geldige handtekeningen heeft, is de Europese Commissie verplicht te reageren en actie te ondernemen.

Help mee deze historische mijlpaal te bereiken! Kom nu in actie en zet je naam onder dit initiatief. Zodra we genoeg geldige handtekeningen hebben, is de Europese Commissie verplicht dit initiatief te behandelen en er actie op te ondernemen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben in België een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie,