Bont voor Dieren

Jaarlijks worden, met name in China, er ongeveer 2 miljoen honden en katten gedood voor de bontindustrie. De honden worden vooral in het koude noorden van China in de open lucht gefokt voor een dikkere vacht. Daarna worden ze op gruwelijke wijze gedood. Vooral Duitse herders zijn geliefd. Het bont wordt in kleding, maar ook voor speeltjes en knuffels gebruikt. Er wordt met labels gerommeld om de vacht op de westerse markt te kunnen verkopen, waar honden- en kattenbont veelal verboden is.

Regelgeving honden bontindustrie

Sinds 31 december 2008 is er, mede dankzij Bont voor Dieren, een verbod op de import en handel in honden- en kattenbont in Europa. Maar omdat de douane niet al het bont dat de grens over komt controleert, is het nog steeds mogelijk dat de vacht van honden en katten ook hier in Nederland nog gewoon verkrijgbaar is.

Wij werken nauw samen met een forensisch onderzoeker die hondenbont kan analyseren. Hiermee kunnen we overtreders opsporen en er voor zorgen dat deze producten niet op onze markt verschijnen.

Helaas ontbreekt elke regelgeving in China op het gebied van dierenwelzijn en komt er in vele vormen dierenmishandeling voor.

Campagnes Bont voor Dieren

Vanuit de Fur Free Alliance ondersteunt Bont voor Dieren de Chinese dierenbeschermingsorganisatie ACTAsia. Zij hebben samen met Dogs Trust een rapport geschreven over honden- en kattenbont in China. Hierin wordt beschreven hoe de dieren worden gehouden, hoe ze worden geslacht en hoe het bont wordt gelabeld. Het rapport toont ook aan dat het zeer waarschijnlijk is dat honden- en kattenbont zonder label naar Nederland komt. Samen met de Fur Free Alliance en ACTAsia voerden we campagne in China om deze industrie te stoppen. We zijn er van overtuigd dat we met educatie en voorlichting, de nieuwe generatie meer compassie kunnen tonen bij het lot van de dieren in hun land.