Bont voor Dieren

De vacht van een volwassen Karakul schaap is stijl, grijs en stug. Deze wordt gebruikt als wol voor kleding, de huid wordt verwerkt als leer. Bij de geboorte hebben de lammetjes een hele fijne, zachte, gekrulde vacht. Na drie dagen veranderen deze haren in een stugge, donkerdere en meer steile vacht. Daarom worden deze lammeren gedood wanneer ze een tot drie dagen oud zijn. Het bont van deze zeer jonge lammeren wordt verkocht onder verschillende namen zoals karakul, qaraqul, swakara, perzisch lam, persianer of astrakan.

Voor de geboorte heeft het lam (nu nog een foetus) een lichtere, nog zachtere vacht met platliggende krullen. De vacht van deze foetus wordt verkregen door de moeder vlak voor de geboorte te doden en het lam uit de buik te snijden. Soms tot wel 15 dagen voor de natuurlijke geboorte. Omdat hierbij twee dieren gedood worden, zowel het lam als het moederschaap, is deze vacht een stuk duurder. De lammeren zijn bovendien nog zo klein dat er tot wel 30 lammeren gedood moeten worden voor 1 lange bontjas. Dit bont wordt verkocht onder namen als karakulcha, breitschwanz en broadtail. Christian Dior, Prada, Valentino, Karl Lagerfeld, Fendi, Dolce & Gabana en Jean-Paul Gaultier gebruiken allen karakulbont voor hun ontwerpen.

Bont voor Dieren vindt dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan deze gruwelijke industrie en pleit voor een importverbod zodat het dieronvriendelijke karakulbont niet meer in Nederland verkocht wordt.

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.