Bont voor Dieren

Het zeldzame bont van rode lynxen is helaas een erg gewild luxe-item in de modewereld, met name in China, Rusland en Europa. Met de mooie vachten zijn zeer hoge bedragen te verdienen, waardoor de handel in lynxenbont ‘booming business’ is. Een jas van lynxenbont kan in waarde oplopen tot ongeveer 150.000 dollar. Om aan deze grote vraag te voldoen worden er jaarlijks zo’n 50.000 lynxen op gruwelijke wijze met wildklemmen gedood in de Verenigde Staten.

Wrede wildklemmen

Vanwege het extreme dierenleed dat wordt veroorzaakt door wildklemmen die in de VS en Canada worden gebruikt – de zogenaamde ‘leghold’ traps –  geldt er in 80 landen een verbod op het gebruik van deze klemmen. Sinds de jaren ‘90 zijn de wildklemmen ook in Europa verboden. Wel mag bont dat met deze wrede methode verkregen is op de Europese markt verkocht worden.

Wildklemmen zijn barbaarse instrumenten om dieren mee te vangen. De dieren zitten vaak een aantal dagen met hun poot vast in de klem voordat de jager ze komt doden. Om de vacht in goede staat te houden worden de lynxen op een zeer dieronvriendelijke wijze gedood, vaak door wurging met een metalen draad. Voordat ze worden gevonden voeren de dieren een uitputtende doodstrijd. Regelmatig zijn de dieren al uitgedroogd, verhongerd of omgekomen door uitputting wanneer de jager komt.

Ook komt het veel voor dat de dieren van de paniek om los te komen spieren of pezen afscheuren of zelfs afbijten. Daarnaast selecteert een wildklem zijn slachtoffer niet. Veel dieren zijn daardoor ‘per ongeluk’ slachtoffer van de klemmen waaronder honden, katten, eekhoorns en roofvogels en zelfs beschermde diersoorten.

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.