Bont voor Dieren

27 oktober 2020 – Bont voor Dieren en Animal Rights starten vandaag een burgerinitiatief waarmee wij het parlement vragen om een wet die de import, inkoop, verkoop, doorvoer van bont en producten waarin bont is verwerkt, verbiedt. Met het burgerinitiatief willen wij ervoor zorgen dat het onderwerp (hoger) op de agenda van de Tweede Kamer komt en de omslag naar een volledig bontvrij Nederland voor elkaar krijgen. 

In Nederland is in 2013 de Wet verbod pelsdierhouderij in werking getreden. Op 1 januari 2024 zouden alle bontfokkerijen hun deuren sluiten. Door de coronacrisis is de nertsenfokkerij waarschijnlijk al in de winter van 2020/2021 voorgoed verleden tijd in Nederland. Dan zal het verboden zijn nog nertsen of andere ‘pelsdieren’ te houden voor hun vacht. Nederland importeert echter ook jaarlijks nog dierenhuiden en afgewerkte bontproducten. “Als we in ons land om ethische en volksgezondheidsredenen deze verwerpelijke industrie verbieden, dan kunnen we niet tegelijkertijd producten importeren die elders op al even afschuwelijke en schadelijke wijze geproduceerd zijn,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland.

De Europese Unie en de Wereldhandelsorganisatie (WHO) verbieden vaak handelsmaatregelen, maar een maatregel die handelsbelemmerend is, kan wel gerechtvaardigd worden op basis van bijvoorbeeld volksgezondheid en ‘openbare zedelijkheid’, de eigen waarden en normen dus. De verboden op zeehonden-, honden- en kattenbont begonnen ook als nationale initiatieven. “Er is geen reden in eigen land niet uit te gaan van de eigen morele normen en waarden,” geeft Bont voor Dieren directeur Sandra Schoenmakers aan. “Kijkend naar EU- en WTO-regelgeving en jurisprudentie is een verbod op import van bont ook haalbaar.”

Om het burgerinitiatief aan te kunnen bieden, hebben wij 40.000 handtekeningen nodig. Teken nu het burgerinitiatief!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.