Bont voor Dieren

Kledingmerken als Canada Goose, Woolrich en Parajumpers gebruiken coyotebont voor hun bontkragen. De merken beweren dat het bont op een verantwoorde manier verkregen wordt, maar niets is minder waar. Coyotes worden in Canada en de Verenigde Staten met gruwelijke wildklemmen bejaagd voor hun vacht.

Wildklemmen bestaan uit twee metalen beugels die met een grote kracht dichtslaan zodra een dier erin stapt. Door een sterke veer zit de klem strak om de poot van de coyote. Het kan tot wel tot een week duren voordat de jager langskomt en het dier uit zijn lijden verlost. In de tussentijd probeert het dier wanhopig los te komen, waarbij spieren en pezen afscheuren. Soms bijten ze zelfs hun poot door. Hoe dan ook zijn ze ten dode opgeschreven. Er zijn ook veel andere dieren die ‘per ongeluk’ de dood vinden in wildklemmen die voor coyotes zijn gezet. De wildklemmen zijn zo gruwelijk, dat deze niet mogen worden ingezet in Europa. Toch mag het bont van dieren die met deze klemmen zijn gevangen, gewoon nog in Nederland worden verkocht.

Canada Goose heeft in de zomer van 2020 gekozen voor een ‘tweedehands’ bontbeleid. Vanaf 2022 beweren zij alleen nog gebruik te maken van coyotebont dat al eens eerder als kraag aan een jas heeft gefungeerd. Hoe zij dit uit willen voeren, is niet bekend gemaakt. Deze switch komt vooral voort uit het bontverkoopverbod dat Californië instelt. Daar is een uitzondering gemaakt voor tweedehands bont. Op deze manier kan CG zijn jassen alsnog verkopen in de staat.

Bekijk hier hoe coyotes gevangen worden.

Canada Goose, Woolrich en Parajumpers praten het gebruik van coyotebont goed op hun websites. Hieronder staan de opvallendste fragmenten op een rij. Klik op de afbeeldingen voor meer onthutsende uitspraken van deze merken.

Help jij ons mee de vreselijke bontindustrie te stoppen? Doneer vandaag nog, de dieren zijn je dankbaar.

IBAN: NL68 TRIO 0338625232
BIC: TRIO NL2U

Bont voor Dieren is 100% afhankelijk van particuliere giften.