Carola Schouten winnaar verkiezing Dom Bontje 2020!

11 januari 2021– Minister Schouten wint de oneervolle titel ‘Dom Bontje 2020’. Het Nederlandse publiek stemde riant en eensgezind op de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die door Bont voor Dieren symbolisch was genomineerd voor de inmiddels traditionele verkiezing. Zanger Gordon en presentator Koen Kardashian eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats. De minister heeft Bont voor Dieren persoonlijk te woord gestaan over de winst.

De nominatie voor Carola Schouten was symbolisch, omdat zij in tegenstelling tot de andere genomineerden niet werkelijk is gespot met bont. Minister Schouten over de winst: “Ik was er wel verbaasd over, want ik dacht altijd dat het was voor iemand die juist bont draagt.
Ik heb gehoord dat jullie vonden dat het sluiten van de fokkerijen sneller moest, maar het is in Nederland zo dat als je een bedrijf beëindigt, dit wel volgens de regels moet. Iedereen mag stemmen wat hij of zij wil. Als jullie vinden dat ik het Domme Bontje ben, dan is dat zo.”

Volgens ons en onze achterban staat de minister symbool voor het alsmaar voortdurende getouwtrek rondom het vreselijke lot van miljoenen nertsen in Nederland in 2020. Direct na de eerste coronabesmettingen in april vorig jaar riepen we op tot directe sluiting van alle 126 nertsenfokkerijen. In twee weken tijd werd de petitie voor vervroegde sluiting bijna 20.000 keer ondertekend. Echter bleef akkoord tot sluiten veel te lang uit, waardoor miljoenen nertsen onnodig extra hebben geleden en het gevaar voor de volksgezondheid toenam.

Sandra Schoenmakers, directeur Bont voor Dieren: “Het is terecht dat het optreden van de minister wordt ‘bekroond’ met deze titel. Uiteindelijk zorgde het toenemende risico voor de volksgezondheid voor eerdere sluiting van de nertsenfokkerijen, maar het welzijn en het lot van de dieren leek niet belangrijk.” Bont is Dieren is dankbaar voor de massale steun uit binnen- en buitenland in de strijd voor vervroegde sluiting van de nertsenfokkerijen. Het voorgoed verbannen van bont uit Nederland is als nooit tevoren op de kaart gezet. Momenteel loopt ons landelijk burgerinitiatief voor een algeheel bontverbod.

Bont wordt met de dag steeds meer verafschuwd. Voormalig Dom Bontje Famke Louise bereikte in 2020 een miljoenenpubliek door samen met Bont voor Dieren en Videoland de heftige documentaire ‘Bont Girl’ te lanceren. De populariteit van bont daalde enorm onder jongeren. Presentator Arjen Lubach deed daar een aantal maanden later nog een dosis bewustwording bij door tijdens Zondag met Lubach voorlichting te geven over de wrede en gevaarlijke herkomst van coronabont. Iets wat Gordon, Koen Kardashian, Montana Meiland, Mary Borsato en Tur-G inmiddels toch echt niet kan zijn ontgaan!

Winnaar minister Schouten is overigens niet van plan om ooit bont te dragen: “Ik heb daar nog nooit de aandrang toe gehad en ik geloof ook niet dat ik die zal gaan krijgen. Ik geloof ook dat we heel veel andere mooie spullen hebben zonder bont. Prima dat jullie je daar hard voor maken en daar ook aandacht voor vragen”.

Bont voor Dieren blijft de verkiezing Dom Bontje organiseren, zolang bekende Nederlanders en influencers nog bont dragen. Het is het hele jaar door mogelijk om mensen te nomineren via info@bontvoordieren.nl

Met dank aan Roorda Reclamebureau, Cherry Blossom Productions en Cateye Design voor hun bijdrage aan de verkiezing. RTL Boulevard heeft de winnaar eerder vanavond bekend gemaakt.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

3 mei 2024 - Wordt de volgende wereldwijde pandemie veroorzaakt door de bontindustrie? Wetenschappers maken zich ernstige zorgen over de mogelijke verspreiding van zoönotische ziekten door het grote aantal bontfokkerijen
2 mei 2024 - Om aandacht te vestigen op de Europese verkiezingen en om iedereen te overtuigen om op partijen te stemmen die voor een bontvrij Europa zijn, organiseren we
1 mei 2024 - Alix the Label is nu Fur Free Retailer! Het Nederlandse modemerk sluit aan bij de gestaag groeiende lijst van designers en winkelketens die zich officieel uitspreken