Bont voor Dieren

Coyote in wildklem2

Denk jij dat dieren op een diervriendelijke manier tot bont worden verwerkt? De bontindustrie doet alsof dit zo is. Zo gebruiken zij diervriendelijke termen en misleidende labels, waardoor het lijkt dat een bontje diervriendelijk is. Helaas: een diervriendelijk bontje bestaat niet.

Vossen, nertsen, wasbeerhonden en chinchilla’s die op een fokkerij worden gehouden leven in hele kleine kooien. Ze kunnen niet jagen op prooien, rennen, holen bouwen of zwemmen en vissen in het water.
Vaak bijten ze uit verveling of stress hun eigen vacht kapot of vertonen ze ander raar gedrag. Vaak hebben ze ook infecties aan de wondjes die ze door hun kooi of door het bijten hebben opgelopen.

In nertsenfokkerijen wordt het leven van de dieren na zeven maanden op een hele slechte manier beëindigd. Wasbeerhonden, gefokt in landen zoals China, worden na een kort leven op een gruwelijke manier gedood.

Voor het vangen van dieren in het wild gebruiken de jagers meestal een val: Wildklemmen (Engels: trap). Sinds 1999 wordt er over de hele wereld over deze onvriendelijke vangstmethoden gepraat. Wanneer een dier in een wildklem is gevangen, duurt het soms dagen voordat er een jager langskomt om het dier te doden. Dat is erg zielig, want zo’n wildklem doet erg zeer. Het diertje zal dan ook er alles aan doen om zichzelf te bevrijden. Soms bijten ze uit pure wanhoop en pijn hun eigen pootje door en raken daardoor verminkt of gaan dood aan de verwonding(en).

Wist je dat naast de gewenste dieren met dure pelzen er ook veel dieren ‘per ongeluk’ worden gevangen?
Een wildklem kiest zijn slachtoffers niet. Vogels, honden, katten en soms ook runderen trappen letterlijk in de val. Per gewenst dier vallen op deze manier nog eens een tot vier onbedoelde slachtoffers. ‘Rommeldieren’ noemen de pelsjagers deze bijvangst. Zo wordt het recept voor een jas van wasberenbont: veertig wasberen plus veertig tot honderdzestig andere dieren.

Nee, wildklemmen zijn niet ok, want dieren sterven er een zeer pijnlijke dood door! Een voorbeeld van bont waarvan de dieren met een wildklem zijn gevangen is het coyotebont.