Einde bontindustrie in Finland

25 augustus 2020 – De Finse sociaaldemocraten nemen een historisch standpunt in tegen bont. In een stemming heeft de grootste politieke partij van Finland toegezegd om binnen een redelijk overgangsperiode een einde te maken aan de bontindustrie. We verwachten dat de regering hiervoor op korte termijn de nodige stappen onderneemt. Finland heeft een enorm aandeel in de bontindustrie. Er worden vossen, wasbeerhonden en nertsen gehouden voor hun vacht. 

Volgens de statistieken van de Finse bontfokkersvereniging FiFur blijft het aantal bontfokkerijen afnemen. In vergelijking met voorgaande jaren worden er steeds minder dieren gefokt. In 2019 waren er 865 bontfokkerijen in Finland, het jaar daarvoor waren dat er 967. Het totale aantal fokkerijen is met ongeveer 10,5% gedaald in vergelijking met het voorgaande jaar. Binnen FiFur-ledenfarms is er zelfs nog een grotere afname. Eind 2019 telde FiFur 676 leden, die ongeveer 700 boerderijen hadden. In 2018 waren er 763 leden met 900 boerderijen. Het aantal bedrijven daalde met 22%.

Export
De export van bont blijft dalen, het totale exportbedrag bedroeg vorig jaar 312 miljoen euro. De waarde van de totale export van de bontindustrie bedroeg een half procent van de Finse export. Dit aantal omvat het bont dat in Finland wordt geproduceerd en het bont dat via Finland wordt verkocht, ook al wordt het elders geproduceerd. In 2019 bedroeg de netto-export van bont 150 miljoen euro. In 2019 had de pelsdierhouderij 1207 werknemers in dienst.

Het aantal gefokte dieren is in 2019 gedaald. In Finland werden 7% minder vossenpups geboren en 28% minder nertspuppy’s in vergelijking met het jaar ervoor. In 2019 werden 3,1 miljoen dieren gefokt voor hun vacht: 1,9 miljoen vossen, 1,04 miljoen nertsen en 153.000 wasbeerhonden.

Lage verkoopresultaten
De bontindustrie kampt al lange tijd met moeilijkheden. De verkoopresultaten op bontveilingen zijn al jaren laag en het bont wordt tegen zeer lage prijzen verkocht. Ook voor het jaar 2020 zijn de verkoopresultaten laag. Op de veiling in juni werd slechts een tiende van het vossenbont, een derde van de wasbeerhonden en 16% van het nertsbont verkocht. De industrie kampt met moeilijkheden als gevolg van veranderingen in de houding ten opzichte van bont.

Maar liefst 74% van de Finnen is tegen bontfokkerijen. Bovendien hebben de meeste modeontwerpers, high street-merken en haute couture-labels in de mode-industrie bont uit hun collecties verwijderd. Verschillende landen hebben de bontfokkerij om ethische redenen volledig verboden en er zijn beperkingen voor de import en export van bont in verschillende delen van de wereld.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

3 mei 2024 - Wordt de volgende wereldwijde pandemie veroorzaakt door de bontindustrie? Wetenschappers maken zich ernstige zorgen over de mogelijke verspreiding van zoönotische ziekten door het grote aantal bontfokkerijen
2 mei 2024 - Om aandacht te vestigen op de Europese verkiezingen en om iedereen te overtuigen om op partijen te stemmen die voor een bontvrij Europa zijn, organiseren we
1 mei 2024 - Alix the Label is nu Fur Free Retailer! Het Nederlandse modemerk sluit aan bij de gestaag groeiende lijst van designers en winkelketens die zich officieel uitspreken