Bont voor Dieren

2 juni 2021 – Vanmiddag heeft het parlement in Estland met een meerderheid ingestemd voor een bontfokverbod. Vanaf 2026 is het niet meer toegestaan om in het land dieren te fokken voor hun vacht. De bontindustrie was al op zijn retour in het land, waar nu nog enkele kleine chinchillafokkerijen actief zijn.

Estland is het eerste Baltische land waar de bontindustrie verboden wordt, dankzij 55 van de 101 leden die in het parlement voor het verbod stemden. Zusterorganisatie Loomus heeft jarenlang gestreden voor het bontfokverbod. In 2016 toonden zij aan dat ruim 69% van de bevolking tegen het fokken van dieren als vossen en nertsen waren voor hun vacht. Eind september vorig jaar was dit aantal gegroeid naar 75%.

Mede dankzij de dalende vraag naar bont en dankzij bewustwording stond de grootste bontfokkerij in het land afgelopen februari al leeg. Een aantal jaar geleden werden hier nog 30.000 vossen en 130.000 nertsen gehouden. Op dit moment heeft Estland zo’n tien kleine chinchillafokkerijen waar dieren worden gehouden. Het is onduidelijk of deze fokkerijen open blijven tot 2026 of dat zij vroegtijdig overstappen op een alternatieve inkomstenbron.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.