Bont voor Dieren

16 oktober 2021 – Gisteren hebben Lauren Verster (programmamaakster) en Esther Ouwehand (fractievoorzitter Partij voor de Dieren) onze openluchttentoonstelling ‘Furrealisme’ geopend. Het unieke reizende kunstproject stond op het Museumplein en confronteerde voorbijgangers met de surrealistische werkelijkheid van de bontindustrie.

Esther Ouwehand en Lauren Verster onthulden vijf barokke lijsten met foto’s van dieren die worden gefokt en gedood voor hun vacht. Voor elke foto stond een toeschouwer met een bontjas of bontkraag van datzelfde dier. Zij en voorbijgangers keken de onwerkelijkheid recht in de ogen. Lauren Verster over de artistieke campagne: “Je denkt dat je er als consument niks tegen kunt doen, maar als wij allemaal geen bont meer kopen, dan daalt de vraag en neemt de productie af.”

Passanten liepen over de roze loper langs de foto’s en bekeken ze met veel belangstelling. De informatiebordjes met aangrijpende teksten over de lijdensweg en de dood van de bontdieren werden aandachtig gelezen. Onthutst keken ze vervolgens weer op naar de weerloze dieren op de foto’s. De voorbijgangers realiseerden zich dat de bontindustrie in werkelijkheid nog wreder is dan ze zich konden voorstellen. Vrijwilligers en medewerkers van Bont voor Dieren gingen met ze in gesprek en gaven meer informatie. Ook vroegen we om ons burgerinitiatief te tekenen. 

Dieren fokken alleen voor hun vacht, is moreel verwerpelijk. Dankzij de strijd van Bont voor Dieren, is er nu een verbod op de pelsdierhouderij in Nederland. Als Nederland vrij is van pelsdierhouderijen, is het natuurlijk waanzin dat bont nog wel te koop is. Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “De dieren verdienen onze inzet. Ze verdienen dat we elke dag weer opkomen voor hun rechten. Zolang het leed van de bontindustrie voor mensen verborgen wordt gehouden, blijft dit soort acties nodig”.

Zolang er geen algeheel verbod is op de verkoop van bont, blijven wij consumenten voorlichten over het leed dat kleeft aan elke bontkraag. Hiermee willen wij bereiken dat consumenten de winterjassen met bont die nu in de winkels hangen niet kopen. Daarnaast zullen wij ons in blijven zetten om zoveel mogelijk merken te laten kiezen voor een bontvrij beleid. Hoe minder bont wordt aangeboden en gekocht, hoe sneller het uit het straatbeeld verdwijnt. Help nu mee om Nederland bontvrij te krijgen. Teken ons burgerinitiatief voor een algeheel bontverbod in Nederland.

‘Furrealisme’ reist door het land en zal te zien zijn op 30 oktober in Zwolle en op 13 november in Amersfoort.

Met grote dank aan Cateye Design voor de creatie van Furrealisme en Heman horecaverhuur voor het leveren van materialen. Foto’s voor deze campagne zijn afkomstig van Oikeutta Eläimille en Joanne McArthur.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.