Bont voor Dieren

27 juli 2021 – Geen greetings, maar grievings from Namibia! Jagers mogen de aankomende periode namelijk weer tot 60.000 jonge Kaapse pelsrobben doodknuppelen voor hun vacht. Deze jacht is wreed en onbegrijpelijk, zeker nu de vraag naar het bont sterk lijkt te zijn afgenomen. Bont voor Dieren blijft de Namibische regering dan ook met klem oproepen de jacht te verbieden. 

Rond augustus worden gedurende enkele weken zoveel mogelijk pups in de vroege ochtend bijeengedreven op het strand, waar ze vervolgens op brute wijze doodgeknuppeld worden. De vachten van deze weerloze dieren worden voornamelijk geëxporteerd naar China en Hongkong, waar ze worden verwerkt tot bontartikelen. Maar dankzij het importverbod op zeehondenbont in meer dan 35 landen is de vraag naar het bont weggevallen. Exportcijfers lijken vanaf 2015 een sterke daling aan te tonen. Het importverbod in meer dan 35 landen zou hier de oorzaak van kunnen zijn. Het gevolg is dat karkassen van doodgeknuppelde pelsrobben nu liggen weg te rotten. De vachten hebben simpelweg geen economische waarde meer.  

De reden voor het importverbod is de wreedheid, maar ook de steeds groter wordende vraag om duurzamer en ethischer te produceren. De economische wederopbouw na de coronapandemie biedt volgens ons mogelijkheden om de relatie tussen dier, natuur en het klimaat te verbeteren. Het zou de regering in Namibië sieren door te investeren in het schoonmaken en schoonhouden van de zeeën en oceanen. Door plastic en vissersnetten raken zowel Kaapse pelsrobben als andere dieren verstrikt in deze materialen. Ernstige verwondingen en zelfs het overlijden van dieren kan voorkomen worden door afval actief te verwijderen. 

Sandra Schoenmakers, directeur Bont voor Dieren: “Namibië heeft een bijzondere flora en fauna en de Kaapse pelsrobben worden graag bezocht door toeristen. Dat de jacht nog altijd is toegestaan, is hier een fikse smet op. Toeristen worden in de ochtend namelijk bij de stranden weggehouden, zodat zij de vreselijke waarheid niet te zien krijgen. De afschuw van de jacht, de verdwenen vraag en de mogelijke diervriendelijke alternatieven zijn des te meer reden om de regering op te roepen voorgoed deze jacht te verbieden!” 

Wij vragen onze achterban ook dit jaar om op te komen voor de Kaapse pelsrobben en onze petitie te tekenen. Namibië blijft geheimzinnig doen over de jacht, daarom is het zo belangrijk dat wij voorlichting geven en een lange adem hebben. Eind augustus willen we onze petitie met alle handtekeningen aanbieden aan de Namibische ambassade in België. Hier hopen wij op een ontmoeting met de ambassadeur om de jacht te kunnen bespreken.  


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.