Bont voor Dieren

31 oktober 2022 – Meer dan een half miljoen Europeanen hebben hun handtekening gezet onder het burgerinitiatief Fur Free Europe om een einde te maken aan de bontindustrie. Wij hopen dit aantal samen met Dier & Recht, VIER VOETERS en World Animal Protection te verdubbelen. ‘Een bontvrij Europa komt in zicht, maar er is nog een lange weg te gaan.’

Nertsen, vossen en wasbeerhonden lijden dagelijks onder de productie van bont. In 2019 werden er in de Europese Unie 37 miljoen dieren gehouden en gedood voor hun vacht. Nederland was Europa’s tweede leverancier van nertsenbont, maar sinds 2021 zijn alle bontfokkerijen in Nederland verboden. De verkoop van bont is hier echter nog steeds toegestaan. Dit kan niet langer. Om een einde te maken aan de productie en verkoop van bont in Europa, bundelden dierenorganisaties in heel Europa hun krachten voor dit burgerinitiatief.

Verkoop van bont in Nederland
‘Het is heel vreemd dat bontfokkerijen in Nederland verboden zijn, maar dat bont hier nog wel geïmporteerd en verkocht mag worden’, stellen de dierenorganisaties. ‘Het effect is hetzelfde: miljoenen dieren blijven onnodig lijden. Met het burgerinitiatief hebben we een unieke kans om het tij te doen keren en bont voor eens en altijd te verbannen, niet alleen uit Nederland, maar uit heel Europa. Opiniepeilingen van Fur Free Alliance tonen aan dat een ruime meerderheid van de EU-burgers het fokken van dieren voor bont onaanvaardbaar vindt. Helaas wordt bont tegenwoordig onterecht beschouwd als een probleem van het verleden en is er nu weinig aandacht voor. Maar het is een actueel onderwerp, ook in Nederland. Dit burgerinitiatief kan juist een historisch keerpunt zijn. Elke handtekening is letterlijk van levensbelang.’

Een lange weg naar 1 miljoen
Het burgerinitiatief loopt af op 17 mei 2023. De Europese Commissie neemt een verbod op bontproductie en -verkoop pas in overweging als op 17 mei 1 miljoen gevalideerde handtekeningen uit ten minste zeven EU-lidstaten zijn verzameld.

Europarlementariër Anja Hazekamp: “Ik ben erg blij dat in slechts vijf maanden tijd meer dan 500.000 mensen hun handtekening hebben gezet onder het burgerinitiatief ‘Europa Bontvrij’. De bontindustrie veroorzaakt enorm veel dierenleed, milieuschade en ze vergroot de risico’s op uitbraken van corona en andere virussen. Toch zijn er nog steeds landen waar de wrede bontproductie doorgaat. Bont uit die landen is nu nog te koop in heel Europa, dus ook in Nederland. Daarom is het goed dat dit burgerinitiatief niet alleen een verbod op bontproductie in Europa eist, maar ook een einde wil maken aan de import van bont. De risico’s van de bontindustrie zijn grenzeloos.”

‘Er is nog een lange weg te gaan naar 1 miljoen handtekeningen’, stellen de dierenorganisaties. ‘We zijn blij met de mijlpaal van een half miljoen, maar om het miljoen te gaan halen moet dit burgerinitiatief nog veel meer bekendheid krijgen. Daarom roepen we alle dierenvrienden met klem op om te tekenen en dat te delen op hun social media, voor al die tientallen miljoenen dieren die in veel te krappe, draadgazen kooien vastzitten om te eindigen als kleding’.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.