Bont voor Dieren

Vond Bont voor Dieren eerder al kattenbont dat werd aangeboden op Chinese webshops als Alibaba en AliExpress, ook onze partnerorganisaties doen nu steeds intensiever onderzoek. Het Britse Humane Society International heeft schoenen met echt kattenbont ontdekt die te koop werden aangeboden door de Britse modeketen Missguided. Dit kattenbont is illegaal, want de import en verkoop van honden- en kattenbont is verboden in de EU sinds 2009.

De bezorgde consument Donna Allison had het vermoeden dat de schoenen echt bont bevatten, maar de winkel liet via hun officiële Twitter-account weten een bontvrij beleid te hebben. Donna vertrouwde het evengoed niet en nam contact op met de Britse dierenrechtenorganisatie HSI. Laboratoriumtesten bevestigden dat de pompons op de schoenen van echt kattenbont zijn. Het etiket in de schoen gaf enkel aan dat de schoen materialen bevat die ‘door de mens gemaakt’ zijn.


Donna, de consumente die de ontdekking deed, zegt: “Ik vind het afschuwelijk dat Missguided en andere retailers echt bont verkopen – in mijn geval kattenbont – en dat ze geen actie lijken te ondernemen wanneer ik mijn bezorgdheid uit over deze ernstige kwestie. Alle winkeliers zouden maatregelen moeten nemen om de volledige traceerbaarheid van hun materiaal te waarborgen. Het is onaanvaardbaar dat ze een industrie financieren waarin de dieren onvoorstelbare wreedheid moeten doorstaan voor zoiets onnodigs. Ik dring er bij iedereen op aan om oplettender te zijn en te leren echt bont van imitatiebont te onderscheiden.” Bont voor Dieren biedt op de website een eenvoudige bonttest aan waarmee je kunt vaststellen of je kleding of accessoire gemaakt is van echt of nepbont.

Missguided heeft de schoenen inmiddels uit de verkoop gehaald en is een intern onderzoek gestart.

Levend gevild
Jaarlijks zijn ongeveer 2 miljoen honden en katten het slachtoffer van de bontindustrie, met name in China, waar ook de Missguided schoenen werden gemaakt. De dieren worden gefokt of gevangen van de straat en opeengestapeld in kleine draadgazen kooitjes. Vervolgens worden de honden en katten op een gruwelijke wijze gedood en zijn in sommige gevallen nog bij bewustzijn als hun vacht wordt verwijderd. De vacht van deze dieren wordt gebruikt voor kleding en accessoires.

 

Bont voor Dieren zit er bovenop dat honden- en kattenbont wordt aangeboden op populaire webshops, die ook in Nederland leveren. Wij dringen er bij de NVWA en de commissie van Economische Zaken aan op strengere controle en houden jullie op de hoogte!

Help de dieren in de bontindustrie. Help ons de martelmode stoppen. Steun Bont voor Dieren!