Internationaal anti-bont overleg in Vilnius

Bont voor Dieren nam vorige week deel aan het internationale overleg van de Fur Free Alliance in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Twee keer per jaar komen de lidorganisaties uit 27 verschillende landen samen om gezamenlijke campagnes en lobby-initiatieven te bespreken. Tijdens de internationale anti-bont denktank worden ervaringen uitgewisseld en plannen gesmeed om de bontindustrie wereldwijd te bestrijden. Aan bod kwamen onder meer bontfokverboden in Europa, onderzoek naar giftig bont, voorlichtingscampagnes in Estland, Litouwen en China en een gezamenlijke campagne om opnieuw een groot internationaal modemerk bontvrij te krijgen.

FFA meeting Vilnius

Om wereldwijd bewustwordingscampagnes en lobby-activiteiten mogelijk te maken worden lidorganisaties uit minder welvarende landen financieel ondersteund door de Fur Free Alliance.  Dit jaar werd onder meer besloten een grootschalige billboard-campagne in Estland te steunen. In Estland vinden op het moment belangrijke politieke debatten plaats die een keerpunt kunnen betekenen voor de Estse bontindustrie. Ditzelfde geldt voor Kroatië waar het bestaande bontfokverbod onder grote druk is komen te staan na een intensieve lobby van bontfokkers. Onze Kroatische partnerorganisatie Animal Friends Croatia zal met behulp van de Fur Free Alliance het komende jaar de maatschappelijke en politieke druk opvoeren om er alles aan te doen het fokverbod in stand te houden. Bont voor Dieren steunt partnerorganisaties van de Fur Free Alliance door het Nederlandse nertsenfokverbod als voorbeeld te stellen. Zo deed Bont voor Dieren de Kroatische Minister van Landbouw vorige maand een dringend verzoek per brief het bontfokverbod te handhaven en werd een Kroatische petitie online verspreid.

vr-bril

In Polen en Litouwen wordt in 2016 een grote voorlichtingscampagne gesteund waarbij gebruik wordt gemaakt van Virtual Reality-brillen. Door beelden van een speciale 360-gradencamera kunnen voorbijgangers met behulp van de VR-bril ervaren hoe dieren op een bontfokkerij leven. Deze nieuwe technologie heeft bewezen een zeer effectief middel te zijn in bewustwordingscampagnes omtrent dierenleed. De Virtual Reality-campagne zal na Polen en Litouwen ook in andere Europese landen ingezet worden, waaronder in Nederland.

Bont voor Dieren zal in 2016 verder actief blijven samenwerken met de Fur Free Alliance aan onder meer betere richtlijnen voor labelling van bont, een grootschalig evenement in het Europees Parlement en – in navolging van Hugo Boss en Armani – een nieuw groot modemerk op onze internationale bontvrijlijst.

Lees hier meer over ons werk met de Fur Free Alliance:

Wil je ons werk steunen? Klik hier en help onze strijd tegen de gruwelijke bontindustrie!

Pinterest