Bont voor Dieren

22 juni 2022 – Intratuin Nederland B.V. sluit zich aan bij de internationale Fur Free Retailer. Hiermee kiest de Nederlandse franchiseketen officieel voor een bontvrij beleid. Intratuin heeft zich altijd uitgesproken tegen bont, maar een kerstbal die lokaal was ingekocht door een filiaal , bleek konijnenbont te bevatten. Die bal hangt nu aan de wilgen.

Afgelopen winter merkte een oplettende klant tijdens het winkelen in het tuincentrum op dat een kerstbal van ontwerper Kurt Adler wel heel ‘zacht’ aanvoelde. Zij benaderde de vestiging, dat de ballen met bont meteen uit de schappen haalde. Toen de leverancier echter beweerde dat het om veren zou gaan, werden ze weer te koop aangeboden. De klant nam vervolgens contact op met stichting Bont voor Dieren en  werd geconstateerd dat de kerstbal was versierd met konijnenbont. Een gesprek op het hoofdkantoor van Intratuin volgde snel en de Bontvrijverklaring werd kort daarna getekend.

De kerstbal van Kurt Adler

Winkelketens en merken willen het graag goed doen, maar Bont voor Dieren laat zien dat bont in de kleinste hoekjes schuilt. Moranni te Winkel, campagneleider: “Bont wordt verwerkt in sleutelhangers, slippers, pennen, speelgoedmuizen en ook in kerstballen. Consumenten hebben met hun aankoop onbewust bijgedragen aan een wrede industrie waar bijna 90% van de Nederlanders op tegen is. Het is begrijpelijk dat merken en winkelketens vertrouwen op hun leveranciers. Het is daarom ontzettend belangrijk dat de productie transparant is. Wij zijn blij dat Intratuin open stond voor onze kennis en expertise en op onze bontvrijlijst geplaatst wilde worden.”

In Nederland is de bontindustrie sinds 2021 verboden, maar bont mag nog wel geïmporteerd en verkocht worden. Via voorlichting wil Bont voor Dieren bereiken dat consumenten geen bont (meer) kopen en de stichting heeft een burgerinitiatief lopen voor een verbod op de import en verkoop van bont. Ook maakt Bont voor Dieren onderdeel uit van het Fur Free Retailer programma, dat wereldwijd aan merken vraagt officieel afstand te nemen van bont in collecties. Merken als PRADA, H&M, The North Face en Gucci gingen Intratuin al voor. Als bont niet meer aangeboden wordt, kan de consument het ook niet (per ongeluk) aanschaffen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.