Bont voor Dieren

28 oktober 2021 – Drogisterijen Kruidvat en Trekpleister van A.S. Watson Health & Beauty Benelux sluiten zich aan bij de internationale Fur Free Retailer. Bont voor Dieren maakt onderdeel uit van dit programma. De drogisterijen hanteerden altijd al een zero tolerance beleid voor producten met bont, maar een ingekochte speelgoedmuis voor katten bleek toch gemaakt van konijnenbont.

Onze oplettende achterban wees ons afgelopen zomer op de speelgoedmuizen in het assortiment, waarop wij contact opnamen met Kruidvat. Intern onderzoek wees snel uit dat het inderdaad bleek te gaan om konijnenbont. Ook werd direct duidelijk dat er geen opzet in het spel was. De muizen werden dezelfde dag nog uit de schappen gehaald.

Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “Er is direct aan de bel getrokken door Kruidvat om inkoopnormen aan te scherpen. Niets dan lof voor deze aanpak. We zijn blij dat de immense hoeveelheid dierenleed achter bont serieus wordt genomen. Dit is een sterk bontvrij statement van A.S. Watson en een goed voorbeeld voor andere ondernemers die nog wel bewust bont verkopen.”

Veel producten gemaakt van konijn
Vooral konijnenbont zit in de kleinste hoekjes, zonder dat je het in de gaten hebt. Het wordt gebruikt voor kattenspeeltjes, haarbandjes, pompons, sleutelhangers en ga zo maar door. Het is ook nog eens hartstikke goedkoop, want de dieren worden met miljoenen tegelijk gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. Zo simpel is het dus om bont in huis te halen. Dit gebeurt vaak onbewust.

Freek van der Velde, inkoopdirecteur General Merchandise van A.S. Watson Health & Beauty Benelux: “Je associeert Kruidvat en Trekpleister wellicht niet meteen met bont omdat wij natuurlijk vooral producten verkopen zoals zelfzorgmedicijnen, luiers en shampoos. Maar wij verkopen ook allerlei andere verrassende cadeau- en gebruiksartikelen, die wekelijkse onze winkels in- en uitstromen. Wij zijn blij dat Bont voor Dieren ons benaderde nadat zij een kattenspeeltje met konijnenbont aantroffen. Dat kan natuurlijk niet en dat willen wij ook niet. Wij hebben toen meteen actie ondernomen om dit in de toekomst te voorkomen. Onze maatschappelijke rol als winkelketen gaat niet alleen over zaken als energiereductie en het terugdringen van plastic. Het gaat ook om onderwerpen zoals dierenwelzijn en met onze aansluiting bij Fur Free Retailer maken wij daar een oprecht statement mee.”

Wij blijven in Nederland en in het buitenland strijden voor bontvrije merken en fokverboden en zetten landelijk in op het geven van voorlichting over de bontindustrie. Kruidvat en Trekpleister staan nu ook op de Nederlandse Bontvrijlijst. Hier kan zorgeloos bontvrij worden gewinkeld. Wat een muisje allemaal niet teweeg brengt.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.