Bont voor Dieren

22 september 2022 – Letland heeft vandaag de bontfokkerij verboden! Met een overweldigende meerderheid van stemmen is het wetsvoorstel aangenomen. Het verbod treedt in werking op 1 januari 2028. Nertsen, vossen en chinchilla’s zullen dan niet meer gehouden en gedood worden voor hun vacht. 

Vandaag, tijdens de laatste en beslissende stemming, steunde het parlement van Letland een volledig verbod op het fokken van dieren voor bont. Het wetsvoorstel zal in 2028 in werking treden. In de afgelopen tien jaar heeft de dierenrechtenorganisatie ‘Dzivnieku briviba’ campagne gevoerd voor het verbod op de bontfokkerij, gesteund door 42.000 mensen en 50 organisaties, die allemaal een open brief aan het parlement hebben ondertekend.

Geen compensatie
De wijziging van de dierenbeschermingswet is met een overweldigende meerderheid van stemmen – 70 voor, 3 tegen – aangenomen. De amendementen zijn op 9 september 2021 door elf parlementsleden van verschillende politieke partijen bij het parlement ingediend. In de loop van het jaar heeft de Commissie voor Economisch, Landbouw-, Milieu- en Regionaal Beleid verschillende voorstellen geëvalueerd en de wet gesteund. Het fokken van dieren voor bont wordt verboden en er is bepaalt dat bontfokkers geen financiële vergoeding ontvangen, onder voorbehoud van een 5 -jarige overgangsperiode. Rekening houdend met eerdere internationale zaken, erkenden de leden van de commissie deze overgangsperiode als voldoende en adequate compensatie voor ondernemers. Het zou bontfokkers voldoende tijd geven om hun activiteiten geleidelijk te beëindigen en hun investeringen terug te verdienen.

Mededogen boven hebzucht
Dit is een historisch moment voor dierenrechten in Letland, een enorme overwinning voor zowel dieren als de mensen“, zegt de directeur van Dzivnieku briviba. “Door het opsluiten en doden van dieren voor hun vacht te verbieden, bevestigen wij, de bevolking van Letland, onze waarden en respect voor dieren als levende wezens. We laten zien dat in ons land mededogen en rede belangrijker zijn dan hebzucht en uiterlijk vertoon. Onze houding ten opzichte van de kwetsbaren – dieren – is immers een spiegel van onze eigen menselijkheid.”

Momenteel worden in Letland elk jaar minstens 300.000 nertsen, evenals enkele honderden vossen en chinchilla’s, gedood voor bont. Het aantal pelsdierfokkerijen dat actief is in Letland en het aantal dieren dat daar wordt gefokt, is de afgelopen jaren wel afgenomen. Zo was het totale aantal dieren in Letse pelsdierfokkerijen in 2017 – 617.000 en in 2020 – 580.000 dieren.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.