Bont voor Dieren

21 februari 2022 – Afgelopen zaterdag hebben Bont voor Dieren en Animal Rights in weer en wind actiegevoerd voor een bontvrij beleid van Skihut. Een paar maanden geleden stonden wij ook al voor de Scheveningse wintersportwinkel die willens en wetens bont verkoopt en zonder schaamte zijn klanten voorliegt over de herkomst ervan.  

“Stop de martelmode, weg met bont!” Tientallen deelnemers riepen Skihut twee uur lang luidkeels op om voortaan geen wintersportkleding met bontkragen en andere bontaccessoires meer te verkopen. De lawaaiactie werd ondersteund door twee modellen die in bebloede skikleding met bont demonstratief langs de winkel en door de straat liepen. Over hun gezichten dropen bloeddruppels. Tijdens de actie droegen ze ski’s en snowboards met besmeurde bontkragen over hun schouder.  

Tussen de leuzen door werden voorbijgangers geconfronteerd met geluiden van bontdieren die opgesloten zitten in hun kooi. Het gehuil van de dieren gaf extra lading aan de boodschap van spreker Leonie Gerritsen, fractievertegenwoordiger van de Partij voor de Dieren Den Haag. “Het is belangrijk om actie te voeren op straat, op sociale media en in de politiek op alle bestuurslagen om de bontindustrie te stoppen. We kunnen samen verandering op gang brengen. Het is een kwestie van keuzes maken. Iedere dag moeten we de keuze maken om op te komen voor wat kwetsbaar is en strijden voor mededogen”, aldus Gerritsen. 

Moranni te Winkel, campagneleider bij Bont voor Dieren, snapt niet waarom Skihut blijft vasthouden aan de verkoop van bont. “We hebben het over immens dierenleed dat onnodig en wreed is. Dat weten steeds meer consumenten en dat weet Skihut. Modemerken gaan niet voor niets massaal bontvrij. Wij staan altijd open voor een gesprek met de winkel. Tot die tijd moeten we met onze acties laten zien dat bont echt niet meer kan.” 

Tijdens de actie keken voorbijgangers verafschuwd naar de confronterende foto’s van zwaargewonde vossen en wasbeerhonden in smerige kooitjes. In undercoverbeelden die Animal Rights en Bont voor Dieren vorig jaar bij Skihut hebben gemaakt, spreken medewerkers juist over ‘knuffelbont’. Deze dieren zouden vrolijk in vrijheid leven. Ook wordt beweerd dat de kragen zijn gemaakt van dieren die in Duitsland een ware plaag zijn. Helaas geloven veel mensen deze bewuste onjuiste voorlichting. Vervolgens lopen zij zonder schuldgevoel met een bontkraag de deur uit. Met onze acties drukken we Skihut keer op keer met de neus op de feiten. En iedereen die afgelopen zaterdag langsging bij Skihut, heeft wèl de waarheid gehoord!

Strijd gaat door
De strijd van Animal Rights en Bont voor Dieren tegen bont gaat onverminderd door. De organisaties zijn een burgerinitiatief gestart tegen de import van en handel in bont en bontproducten. “Het is natuurlijk absurd dat we de bontindustrie in ons land verbieden, maar nog wel bont importeren en verkopen”, zegt Jessica Smit van Animal Rights.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.