Bont voor Dieren

2 juli 2020 – Het kabinet is nog niet van plan om een direct verbod op het fokken van nertsen in te stellen. De kamer had om een versneld fokverbod gevraagd, maar het kabinet wil aan het eind van het jaar bepalen of dat dan nog steeds nodig is. Ook komt het kabinet waarschijnlijk pas in augustus met een ‘fatsoenlijke’ stoppersregeling. Wij hoopten dat dit uiterlijk deze week al bekend zou worden gemaakt.

Ministers Schouten en De Jonge meldden de Kamer dat ze voor een fokverbod de vinger aan de pols houden. Maar volgens hen is een verbod nog niet aan de orde, omdat de paartijd voor nertsen in het voorjaar is. Aan het eind van het jaar, voordat de paartijd van de nertsen begint, willen ze besluiten of een verbod op dat moment nodig is om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Daarbij speelt volgens het kabinet ook mee hoeveel nertsenhouderijen er nog overblijven als een stoppersregeling is opengesteld. De Kamer had het kabinet gevraagd nog in juni met een fatsoenlijke regeling te komen voor fokkers die vrijwillig hun bedrijf beëindigen. De bewindsleden zeggen dat dit niet lukt. De Jonge en Schouten willen daarover in augustus een besluit nemen.

De minister van LNV onderzoekt of en zo ja hoe een stoppersregeling kan worden vormgegeven waarmee deze bedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. Het is echter niet mogelijk om voor het zomerreces al een stoppersregeling gereed te hebben en een voorstel voor financiële dekking daarbij. Bovendien is voor een dergelijke regeling de goedkeuring vereist van de Europese Commissie, omdat het een staatssteunmaatregel betreft. Het zomerreces zal de minister benutten door onderzoek te laten doen naar het waardeverlies voor de nertsenhouderij en voor het voorbereiden van een conceptregeling.“

Minister Schouten gaat de sloopregeling niet gebruiken om nertsenfokkers te stimuleren sneller te stoppen: “De initiatiefnemers hadden met de grondslag voor een subsidieregeling voor sloop- en ombouwkosten niet het doel om pelsdierhouders te stimuleren versneld of zo snel mogelijk te stoppen.” Toch zegt ze vervolgens: “Na het in werking treden van het besluit zullen diverse pelsdierhouders naar verwachting snel opteren voor sloop of ombouw, zeker degenen die hebben gewacht op de verbeteringen in het gewijzigde besluit.” Er gaat dan ook vooral meer geld naar de nertsenfokkers: “De belangrijkste wijzigingen betreffen het verhogen van het subsidiepercentage voor sloop van voormalige pelsdierhouderijen van 50% tot 100%. Ook het uitbreiden van de voor subsidie in aanmerking komende kosten voor de sloop van omheiningen en van de inventaris. Daarnaast het verlengen van de termijn voor het uitvoeren van gesubsidieerde sloop- of ombouwwerkzaamheden van één jaar naar drie jaar. De bij het besluit behorende wijzigingsregeling verhoogt de normsubsidiebedragen voor sloop- en ombouw en er zijn normbedragen toegevoegd met betrekking tot het verwijderen en afvoeren van de inventaris en van de omheining.”

Er zijn tot nu toe 17 bedrijven besmet gevonden en geruimd met in totaal 183.00 fokdieren en 600.000 pups. In plaats een fokverbod op te leggen zoals de aangenomen motie eist, laten de ministers alles afhangen van een vrijwillige stoppersregeling die pas na de zomer klaar zal zijn. Dit is onacceptabel!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.