Bont voor Dieren

Overwinning: verbod op bontfokkerijen Litouwen

Geweldig nieuws: in 2027 zijn alle bontfokkerijen definitief gesloten in Litouwen. De bontfokkers krijgen een overgangsperiode van drie jaar voordat het verbod wordt ingevoerd. Weer een stap dichterbij een bontvrij Europa!

Einde bontfokkerij Zweden in zicht

De Zweedse regering biedt bontfokkers een financiële vergoeding voor het vrijwillig stoppen met hun onderneming. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan wetgeving om de bontfokkerij in het land te verbieden.

Massale doding vossen en nertsen in Finland

Op dit moment worden 120.000 vossen en nertsen in Finland gedood om verdere verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen. De snelle verspreiding van het virus leidt tot zorgen over een mogelijk volgende pandemie.

Dubieuze inkoop van goud en bont

Er verschijnen regelmatig advertenties in lokale kranten waarbij ‘goud en bontinkoop’ wordt aangeboden. De opkopers trekken het hele land door. Hoteleigenaren zijn vaak niet op de hoogte van wat er zich afspeelt in de gehuurde zalen.

Burgerinitiatief besproken met Europese Commissie

De organisatoren van het Europees burgerinitiatief hebben een ontmoeting gehad met de Europese Commissie. Het belang van een volledig verbod op productie en verkoop van bont in Europa is onderstreept.

Finland doodt pelsdieren met vogelgriep

Finland gaat vossen en nertsen doden op fokkerijen waar vogelgriep heerst. De verwachting is dat het aantal besmette dieren op zal lopen. Finland telt zo’n 700 fokkerijen en is een van de grootste bontproducenten in Europa.

Vogelgriep bij vossen op Finse bontfokkerij

De Finse voedselautoriteit heeft besmettingen met de vogelgriepvariant H5N1 vastgesteld bij bontfokkerijen met poolvossen. Virologen zien dit als een groot risico voor het ontstaan van een voor mensen gevaarlijke griepvariant.

Bontinzameldag: een bus vol bont!

Dat er in Nederland nog veel bont in omloop is, bewijst de opbrengst van de tweede bontinzamelweken. Dit jaar organiseerden we in samenwerking met deze kringloopwinkels de landelijke inzamelactie.

YAYA the Brand is Fur Free Retailer

Het Nederlandse kledingmerk YAYA the Brand is officieel bontvrij! Het merk heeft zich aangesloten bij het internationale Fur Free Retailer Programma en maakt met de toetreding een statement voor bontvrij ondernemen.

Namibië start jacht weer: 86.000 pelsrobben

Het ministerie van Visserij in Namibië kondigt aan dat vanaf 1 juli 80.000 pups en 6000 mannelijke Kaapse pelsrobben gedood zullen worden. Dit terwijl er de afgelopen drie jaar niet is gejaagd op de dieren voor hun vacht.