Bont voor Dieren

3 april 2023 – Afgelopen weekend stonden we met een Silent Protest in Amsterdam om aandacht te vragen voor de aanstaande commerciële zeehondenjacht in Canada. Vorige week maakte het Canadese ministerie van Visserij bekend dat de jacht op donderdag 6 april gaat starten. Tienduizenden zeehondenpups zijn dan tot eind april hun leven niet zeker.

Het was geen moment droog tijdens de actie, maar dat hield de vastberaden vrijwilligers en medewerkers van Bont voor Dieren niet tegen. Slecht weer zal de jagers ook niet weerhouden het ijs op te gaan. En dus werd er in weer in wind geprotesteerd tegen de jacht, die vorig jaar nog 26.281 slachtoffers telde. We stonden met shockerende beelden voor de bekende A’DAM-Toren in Amsterdam. Outreachers voerden bijzondere gesprekken met jong en oud, die er dankzij de populaire locatie volop te vinden waren. Verreweg de meeste mensen waren niet op de hoogte dat de jacht nog steeds plaatsvindt.

Het feit dat zo weinig mensen wisten dat deze jacht nog steeds bestond, maakt het des te belangrijker om met straatacties aandacht te blijven vragen voor al deze weerloze dieren. Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “In eerste instantie legden we voorbijgangers uit dat zeehondenpups niet alleen in de jaren 70 en 80 werden doodgeknuppeld voor hun vacht. Vervolgens vroegen we ze te raden hoeveel dieren er in 2022 zijn doodgeknuppeld. Als ze 5000 zeehonden als antwoord gaven, vonden ze dat zelf al veel. De schrik bij het horen van het daadwerkelijke aantal was oprecht. Er was niemand die niet wilde tekenen”. 

De jacht is dankzij het importverbod op zeehondenbont in 35 landen met bijna 90% afgenomen, maar jagers in Canada zijn volop aan het lobbyen voor uitbreiding van de jacht. Het is ontzettend belangrijk om internationaal druk uit te blijven oefenen. Eind april trekken de dieren naar het noorden, waar ze niet meer bereikt kunnen worden door de jagers en weer veilig zijn. We zullen dan onze petitie aanbieden bij de Canadese ambassade in Den Haag. Teken ook vandaag voor de toekomst van alle zeehonden!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.