Bont voor Dieren

15 februari 2021 – Bont voor Dieren heeft vandaag haar online voorlichtingsactie ‘Statement versus Reality’ gelanceerd. Modemerken als Woolrich, Arctic Army en Moose Knuckles maken veelvuldig gebruik van bont in hun collectie. In officiële statements op hun websites beweren ze dat dierenleed in de bontindustrie niet wordt getolereerd of dat dieren onder de best mogelijke omstandigheden worden gefokt. De realiteit laat zien hoeveel dierenleed er schuilgaat achter elk bontproduct. 

Consumenten die een product met bont willen kopen, worden misleid door de onjuiste statements die de modemerken maken over de bontindustrie. Daarom is het zo belangrijk om het contrast tussen hun statements en de werkelijkheid te laten zien. Bontdieren die ‘leven’ in gevangenschap zijn vaak gewond, hebben geen ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen en krijgen weinig tot geen medische voorzieningen. Beelden van bontfokkerijen bewijzen elke keer weer dat de dieren worden gehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Dieren die in het wild worden gevangen lijden vreselijk veel pijn als zij bijvoorbeeld vast komen te zitten in een wildklem. Als modemerken deze afbeeldingen naast hun beweringen zouden plaatsen, zou de vraag naar bont direct afnemen. Helaas blijven economische belangen belangrijker dan de groeiende vraag naar duurzaam en ethisch produceren. ‘Statement versus Reality’ laat de waarheid zien en creëert bewustwording bij de consument die mogelijk dacht dat dierenwelzijn belangrijk is voor deze merken.

 

Welfur
Veel modehuizen die bont gebruiken, kopen de vachten in bij veilinghuis Saga Furs. Dit veilinghuis biedt bont aan dat veelal afkomstig is uit Finland Saga Furs verschuilt zich achter de Europese welzijnsregels van Welfur. Daarin staan minimale dierenwelzijnseisen waaraan moet worden voldaan. De foto’s die wij hebben gebruikt bij de statements van Arctic Army, Moncler, Moose Knuckles en Parajumpers komen allemaal van Finse fokkerijen. Hierop is duidelijk te zien dat deze regels niet tot nauwelijks worden nageleefd. Samen met de Fur Free Alliance spreekt Bont voor Dieren zich uit tegen het Welfurcertificaat en eisen wij in plaats van minimale dierenwelzijnseisen een eind aan de bontindustrie.

Zolang de consument verkeerd voorgelicht wordt en bont blijft kopen, zal de bontindustrie blijven bestaan. In Nederland is de bontindustrie verleden tijd, maar bontartikelen mogen hier nog worden ingevoerd en verkocht. Om de bontindustrie te bestrijden, is het des te belangrijker dat er een algeheel bontverbod komt in Nederland en vervolgens in de rest van Europa. Het einddoel is een bontvrije wereld. Teken nu ons burgerinitiatief voor een importverbod!

Met dank aan Oikeutta eläimille voor de foto’s op de Finse bontfokkerijen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.