Bont voor Dieren

10 juli 2019 – Bont voor Dieren is vandaag met een ludieke actie haar campagne ‘Stop de knuppels in Namibië’ gestart. Twee uur lang zwom een nepzeehond, bestuurd door een duiker, door de Amsterdamse grachten. Actrice Anna Drijver zat in het complot en stuurde een post van de zeehond de wereld in. De campagne vraagt aandacht voor de massale zeehondenslachting in het Afrikaanse land.

Missie volbracht! Want het bericht van Anna werd massaal gedeeld en trok vele geïnteresseerden naar de grachten. Ook comedian Ruben van der Meer deed mee aan de actie en deelde het bericht. Aan het eind van de ochtend zwom de ‘zeehond’ onder de iconische brug op de hoek Keizersgracht / Reguliersgracht waar de medewerkers van Bont voor Dieren een spandoek lieten zakken met de tekst ‘Gevlucht voor de zeehondenjacht? Stop de knuppels in Namibië. Teken de petitie op bontvoordieren.nl.’ De petitie bestaat uit een protestmail aan het Namibische ministerie van Visserij met de oproep de jacht direct te stoppen.

(bericht gaat verder onder de video)

Bont gaat altijd gepaard met dierenleed

Het Namibische ministerie van Visserij geeft vergunningen aan jagers om tussen juli en december tot 86.000 Kaapse pelsrobben dood te knuppelen voor hun vacht. Het gaat om 80.000 pups en 6.000 volwassen dieren. Dit maakt de jacht groter dan de wereldwijd bekende zeehondenjacht in Canada. De dieren worden bij zonsopgang op het strand bij een gedreven en vervolgens op brute wijze gedood. Voor de toeristen arriveren worden de stranden weer bloedvrij gemaakt. Directeur van Bont voor Dieren Natalie Wanga: “Bont is een zinloos luxeproduct dat altijd gepaard gaat met dierenleed. De Kaapse pelsrobben in Namibië worden op afschuwelijke wijze gedood. Hier moet een eind aan komen. Diverse studies hebben aangetoond dat de jacht niet alleen het ecosysteem uit balans brengt, maar dat Namibië tot 300% meer profiteert van zeehondentoerisme dan dat de jacht opbrengt.”

Het idee om met een nepzeehond de aandacht te trekken, kwam voort uit de zeehond die al enkele weken rondzwemt in Nederland. Bont voor Dieren werkt al enige jaren samen met Roorda Reclamebureau, dat een zeer grote rol heeft gespeeld bij het bewerkstelligen van deze actie. De aankomende maanden zullen wij zowel tijdens straatacties als online oproepen om de protestmail te versturen. Steun jij onze strijd tegen de Namibische zeehondenjacht?

Ieder jaar vindt in Namibië de jacht op zo’n 60.000 Kaapse pelsrobben plaats. Deze robben worden tussen juli en november gedood voor hun vacht. In de vroege ochtend worden de pups bij elkaar gedreven op de stranden van Namibië. Ontsnappen aan de jagers met hun knuppels is onmogelijk. De jacht blijft bestaan, ondanks dat de vraag naar bont afneemt en al ruim 35 landen een importverbod hebben. Bont voor Dieren zet de jacht al jaren internationaal op de agenda en eist dat de jacht stopt.

Campagne 2020
De nieuwe Namibische minister van Visserij, Albert Kawana, maakt binnen zijn ministerie van transparantie een prioriteit. Dat biedt hoop, want de jacht in Namibië wordt al jarenlang verborgen gehouden voor media en toeristen. Tijd om het tij te keren!

Wij hebben minister Kawana begin juli een officiële brief gestuurd waarin wij vragen om de details van de jacht openbaar te maken. Vragen als: hoeveel pelsrobben worden er daadwerkelijk gedood? Is er toezicht op het doden? En waar gaan de huiden heen?

Op het strand van Zandvoort hielden we een Silent protest tegen de jacht. Vrijwilligers van Bont voor Dieren gingen tegelijk het gesprek aan met voorbijgangers om voorlichting te geven over de wreedheden in Namibië. Mensen konden ook de petitie tekenen die wij in Nederland hadden gelanceerd. Deze petitie is uiteindelijk meer dan 5200 keer getekend.

Begin september hebben wij onze petitie digitaal aangeboden aan het Namibische ministerie van Visserij. Wij pleiten, met of zonder eerdere reactie op onze vragen, voor een eind aan deze jacht. Tot op heden is daar geen antwoord op gegeven. Ook de vragen die wij begin juli hebben opgestuurd, zijn nog niet beantwoord.

Wij hebben goede hoop dat in 2020 geen enkele pelsrob is gedood voor zijn vacht. De oorzaak is de restrictie rondom de coronapandemie. Helaas kunnen wij niet met zekerheid zeggen dat er niet is gejaagd.