Bont voor Dieren

02 april 2022 – Zojuist is bekendgemaakt dat vanaf vrijdag 8 april het ijs in Canada weer bloedrood kleurt. Vorig jaar werden 26.446 piepjonge zeehonden op afgrijselijke wijze doodgeknuppeld voor hun vacht. De vraag naar de vachten neemt al jaren af en ze zijn steeds minder waard. De groep jagers die de commerciële jacht nog in stand houdt, blijft slinken. Samen met jou vragen we premier Trudeau ook dit jaar weer om deze jacht eindelijk voorgoed te stoppen: Yes you Canada! 

Het is voor het eerst sinds 1986 dat er zo ‘weinig’ zeehonden zijn gedood voor hun vacht. Deze afname komt mede door het importverbod op zeehondenbont in 35 landen. Ook helpt de groeiende vraag van de bevolking om in te zetten op duurzaamheid en op verantwoord ondernemen. Hoewel exportcijfers van zeehondenvachten niet inzichtelijk zijn, lijkt ook de vraag van landen zonder importverbod op zeehondenbont te stagneren. Een andere indicatie dat de vraag afneemt is dat een gedode zeehond nog maar 27 dollar oplevert. Deze opbrengst weegt niet op tegen de hoge brandstofkosten die jagers moeten maken om met hun boten bij de dieren op het ijs te komen. 

De overheid weet dat de jacht economisch totaal niet meer rendabel is, maar subsidieert nog altijd verwerkers van zeehondenproducten en ondersteunt product- en marktontwikkeling. Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “Wij roepen de Canadese overheid op elke vorm van subsidie te stoppen. Elke dollar die naar de jacht gaat is onacceptabel. Zodra de subsidie stopt, hebben jagers niets meer. Daar maken wij ons graag hard voor. Deze strijd duurt lang, maar wij hebben net als zeehonden een lange adem!” 

Om toch zeehonden te kunnen blijven doden gebruiken jagers het excuus dat zeehonden schuldig zijn aan het drastisch dalen van de visstand, met name die van kabeljauw. Zij zien daarom graag dat de overheid juist nog meer investeert in de jacht. Maar recent onderzoek dat in juni 2021 is uitgevoerd door het Canadese ministerie van Fisheries, Oceans and the Canadian Coastguard heeft aangetoond dat het massaal doden van zeehonden niet tot nauwelijks zal bijdragen aan het herstel van de visstand. We vragen de Canadese overheid daarom nogmaals om de commerciële jacht op zeehonden voor eens en voor altijd te verbieden. Teken nu onze petitie en teken voor de toekomst van alle Canadese zeehonden! 


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.