Bont voor Dieren

23 februari 2021 – Meer dan 140 Europese wetenschappers roepen vandaag per brief de Europese Commissie op een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij. Zij steunen het succesvolle Europese burgerinitiatief ‘Stop de kooien’, dat meer dan 1,4 miljoen Europeanen ondertekenden en waar de Europese Commissie binnenkort op moet reageren. Bont voor Dieren steunt het initiatief, want ook vleeskonijnen leven onder erbarmelijke omstandigheden. Hun vacht wordt als bontproduct verkocht. Onder de ondertekenaars is de wereldberoemde apenonderzoeker en VN Boodschapper van de Vrede Jane Goodall.

Dr Jane Goodall: “De meeste mensen weten wel dat vogels gevoel, emoties en bewustzijn hebben. Wij hebben kippen gehad die gered waren uit de vee-industrie; alle hadden een eigen karakter, alle toonden emoties als plezier en angst. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit ook, en er is dan ook geen enkele twijfel dat opsluiting in een krappe kooi tot ernstig leed leidt. De EU moet in actie komen voor de miljoenen kippen en andere dieren die op deze vreselijke manier worden behandeld.”

Einde kooien goed mogelijk
In de Europese veehouderij zitten meer dan 300 miljoen dieren, waaronder kippen, konijnen, varkens en kalfjes, hun hele leven of een belangrijk deel daarvan opgesloten in kooien. De dieren hebben bijna geen ruimte voor beweging en natuurlijk gedrag, en hebben vaak last van stress en verwondingen. Dat een einde aan kooien in de veehouderij wenselijk en realistisch is, blijkt ook uit het recente wetenschappelijke rapport dat is geschreven in opdracht van de Europees Parlement. De onderzoekers, onder leiding van prof. dr. Bas Rodenburg (Universiteit Utrecht), concluderen dat het afschaffen van kooihuisvesting voor legkippen goed mogelijk is en dat systemen zonder kooien het dierenwelzijn sterk verbeteren.

Stop de kooien
Bijna 1,4 miljoen Europeanen, waarvan 150.000 Nederlanders, ondertekenden het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ voor een verbod op kooien in de veehouderij. Het burgerinitiatief vraagt om een einde aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed. Op 2 oktober 2020 werden de handtekeningen ingediend en binnenkort moet de Europese Commissie met een reactie komen en zal mogelijk het Europees Parlement hierover stemmen.

Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland (CIWF) en Nederlands initiatiefnemer van het succesvolle Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’: “Het is goed om te zien dat ook wetenschappers, waaronder Jane Goodall, opstaan tegen het vreselijke dierenleed in kooien in de vee-industrie. De Stop de kooien campagne heeft de steun van meer dan 170 Europese organisaties, vele Europarlementariërs, het Europees Comité van de Regio’s en 1,4 miljoen EU-burgers. Zij zijn het over eens: een leven in een kooi is geen leven – deze dieren verdienen veel beter. Het is tijd dat de Europese Commissie naar hen luistert en voor wetgeving zorgt die voorgoed een einde maakt aan de kooihuisvesting.”

Initiatiefnemer van het burgerinitiatief is Compassion in World Farming. Meer dan 170 organisaties steunen het initiatief, waaronder in Nederland Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.