Bont voor Dieren

16 januari  – Afgelopen weekend ging het bontinspectieteam de straat op in Almere. Vanaf de start werden onophoudelijk gesprekken gevoerd met jongvolwassenen die nog bont dragen. Sommigen droegen het bewust, anderen hadden geen idee. De Te Bont Politie blijkt nog hard nodig.

Handen gingen geschrokken voor de mond en ogen sperden zich wijd open bij het zien van de foto van de overleden coyote. Het dier was van de wildklem ontdaan, waar het dagen daarvoor in was gestapt. Het pootje kapotgescheurd, omdat de coyote met man en macht probeerde los te komen. Het meisje greep verbouwereerd met haar hand naar de bontkraag van coyote om haar capuchon. “Hier heb ik nooit bij stilgestaan. Ik had ook geen idee dat dit bont echt was”. Ze zegt direct uit zichzelf dat ze nooit meer bont zal kopen. Als het kon, zou ze het bont doneren, maar dan is ze de hele capuchon kwijt. Wanneer ze stopt de jas te dragen, stuurt ze hem naar ons op. De bontbekeuring stopt ze in haar tas.

Bewustwording
Een aantal voorbijgangers trok tijdens onze gesprekken hun schouders op en gaven aan bont mooi te vinden. Het leed achter de bontindustrie maakte ze niet uit. Onze voorlichting en de bontbekeuring creëren hopelijk op een later moment bewustwording. Maar wat we het meeste hoorden was de gedachte dat bont niet meer bestaat of dat een bontkraag niet dierlijk kon zijn, omdat de jas zo goedkoop was. Ook zeiden mensen dat ze wel wisten dat hun bontkraag dierlijk was, maar ze wilden het verhaal niet horen. Dat was te confronterend. Gelukkig stonden veel van hen uiteindelijk toch open voor een gesprek over het leed achter de bontindustrie.

Ook tijdens deze actie werd bont gedoneerd. Anderen deden hun kraag af en stopten deze in hun tas. Elke bontkraag die uit het straatbeeld verdwijnt maakt de wereld weer een beetje meer bontvrij. Eerder deze maand was te Te Bont Politie al te vinden in Rotterdam. Op zaterdag 3 februari spreken we bontdragers in Arnhem aan. Uiteraard samen met onze mascotte Wally de Wasbeerhond!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.