Bont voor Dieren

4 augustus 2022 – Je kent ze wel, van die lange bruine bontjassen die sinds begin vorige eeuw niet aan te slepen waren. Dames van stand drapeerden tientallen jaren sjaals van vossen en nertsen om hun nek, waar de pootjes en kop nog aan bungelden. Deze vintage bontproducten worden vandaag de dag nog volop aangeboden in kringloopwinkels, maar niet bij Mamamini, 2Switch en Het Goed. Zij hebben een bontvrij beleid en deden drie weken lang mee met onze nationale bontinzamelactie!

Bont, dat mag van Mamamini, 2Switch en Het Goed spoedig uit het Nederlandse straatbeeld verdwijnen. Het verschrikkelijke leed achter elke vintage bontjas of bontkraag is gelijk aan het leed van dieren die vandaag de dag slachtoffer zijn van de bontindustrie. Daarom hebben de kringloopwinkels zich aangesloten bij Fur Free Retailer. De winkels bieden bont niet opnieuw aan, maar consumenten kunnen wel het hele jaar door bont bij de winkels inleveren. Dankzij de nationale bontinzameldag is het leed achter de bontindustrie extra onder de aandacht gebracht.

Grandioos succes
Met posters en tv-spotjes in de winkels werden consumenten drie weken lang geattendeerd op de optie om bont dat ze nog thuis hadden liggen in te leveren. Ook op social media en in nieuwsbrieven werd de oproep meerdere malen gedeeld. En met grandioos succes! Na ons bezoek aan de filialen in Groningen, Eindhoven en Arnhem reden we terug met een busje dat tot de nok toe gevuld was met ingeleverd bont. Er zijn veelal nertsenjassen ingeleverd, maar enkele bijzondere exemplaren waren de Woolrichjas met coyotebont, de hakken die gevoerd waren met konijnenbont en een bontsjaal die was geverfd in alle kleuren van de regenboog. Al het bont dat wij kunnen gebruiken, zetten we in voor educatieve doeleinden. Wij gebruiken bont in onze campagne-uitingen, tijdens straatacties, op beurzen en met voorlichting op scholen. Het allerbelangrijkste is dat het bont uit het straatbeeld verdwijnt.

Bekijk ons filmpje voor een sfeerimpressie van de bontinzameldag!

Burgerinitiatief
Ook hebben de kringloopwinkels tijdens de actieweken aandacht gevraagd voor ons burgerinitiatief. Onze flyer om te tekenen voor een import- en verkoopverbod lag gelijktijdig in de winkels en heeft er voor gezorgd dat nog meer mensen hun steun hebben geuit voor een bontvrij Nederland. Heb jij al getekend?

Met dank aan Wijnand Slurink voor de productie van de video.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.