Bont voor Dieren

4 oktober 2021 – Afgelopen zaterdag hielden Bont voor Dieren en Animal Rights een lawaaiactie voor de deur van bontverkoper Skihut. De wintersportwinkel in Scheveningen blijft willens en wetens bont verkopen, terwijl grote modemerken op hoog tempo bont juist uit hun collecties bannen. Skihut wilde niet op onze actie reageren.

Zeker vijftig dierenliefhebbers hadden zich verzameld op het parkeerterrein tegenover de winkel. Zij scandeerden twee uur lang leuzen als ‘Stop de martelmode, weg met bont’ en ‘Wat willen wij, Skihut bontvrij’. Onder protest van Skihut parkeerden we net als in 2019 onze enorme Bontblocker recht voor hun deur. Op de bus was met grote letters ‘Waarschuwing! Etalage met martelmode!’ te lezen. Hierdoor wisten voorbijgangers en bezoekers van de winkel direct dat de winkel volhangt met bont. Medewerkers van Bont voor Dieren gingen met het publiek in gesprek om voorlichting te geven over het leed achter de bontindustrie. Met succes, want er waren bezoekers die dankzij ons luide protest besloten hun jas met bontkraag weer terug te brengen.

Skihut verkoopt leugens aan consument
Dat Skihut zoveel bont blijft verkopen is onbegrijpelijk, maar de winkel gaat zelfs nog een paar stappen verder om maar bont aan de man te brengen. Undercoverbeelden die samen met Animal Rights werden gemaakt laten zien hoe verkopers aan consumenten vertellen dat dieren in de bontindustrie vrolijk buiten lopen. Bont zou een restproduct zijn nadat er op deze dieren is getest voor medicijnen en de dieren zouden een plaag zijn in Berlijn. Wij wisten niet wat we hoorden toen hun vacht ook wel werd omschreven als ‘knuffelbont’. Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “Als je in staat bent je klanten zo voor te liegen en je vervolgens ook niet reageert op onze pogingen tot contact om te praten over een bontvrij beleid, dan gaan we een stap verder en demonstreren we voor de deur. En deze actie was pas het begin“.

Skihut verkoopt bont van wasbeerhonden, vossen en konijnen. Dit zijn allemaal dieren die hun leven slijten in smerige draadgazen kooien en na negen maanden op gruwelijke wijze worden gedood. In die negen maanden kunnen de dieren geen natuurlijk gedrag vertonen en zijn er geen medische voorzieningen. Door stress vertonen de dieren stereotiep gedrag en verminken zij zichzelf. Ook kannibalisme vindt op grote schaal plaats. Ook coyotebont is te koop in de winkel. Deze dieren stappen in een wildklem waar ze met geen mogelijkheid uit kunnen ontsnappen. Pas na een dagenlange uitputtingsslag verlost een jager het dier uit zijn lijden.

De verkoop van producten met bont houdt een wrede en onnodige industrie in stand. Wij willen dat Skihut stopt met de verkoop. Dit doel kunnen we ook behalen met ons burgerinitiatief voor een algeheel bontverbod in Nederland. Hierdoor kan bont niet meer geïmporteerd en verkocht worden. Teken nu ons burgerinitiatief voor een bontvrij Nederland!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.