Bont voor Dieren

15 december 2020 – De inmiddels traditionele verkiezing Dom Bontje is weer gestart! Stichting Bont voor Dieren laat zien welke bekende Nederlanders zich nog inlaten met het dierenleed. De genomineerden voor dit jaar zijn zanger Gordon, presentator Koen Kardashian, tv-persoonlijkheden Montana Meiland en Mary Borsato, rapper Tur-G en niemand minder dan de minister van Landbouw Carola Schouten. 

Zelfs na een jaar vol bewustwording over de wrede en onnodige bontindustrie in eigen land, valt het kwartje niet bij iedereen. Zanger Gordon droeg een jas met een kraag van vossenbont. Deze dieren leven in kleinesmerige kooien. Ze hebben open wonden door zelfverminking, vaak veroorzaakt door stressUiteindelijk worden ze gedood door anale elektrocutie. Gordon werd in 2006 al aangesproken op het dragen van bont door dierenvriend Lenie ‘t Hart, maar hij is blijkbaar hardleers. Dat verdient een Dom Bontje nominatie.  

Symbolisch dit jaar op de lijst is minister van Landbouw Carola Schouten. Zij staat volgens de stichting symbool voor het leed dat de miljoenen nertsen in Nederland hebben doorstaan door de coronapandemie. Ook presentator Koen Kardashian ontspringt ditmaal de dans nietBont voor Dieren benaderde hem al twee keer eerder vanwege zijn bontjas. Betrokken volgers wezen de stichting op de bontkragen van tv-persoonlijkheden Montana Meiland en Mary BorsatoOok opkomend rapper Tur-G droeg een jas met riante kraag van wasbeerhond. Hoe mooi zou het zijn als een nieuwkomer in die scene zijn achterban juist toont dat bontvrij rappen veel stoerder is. Aan bont kleeft namelijk alleen maar bloed, geen status. 

Famke Louise van Dom Bontje naar Bont Girl
Of ik nog bont ga dragen? Ik zal het in ieder geval nooit meer doenaldus Famke LouiseBegin dit jaar lanceerde de zangeres in samenwerking met Bont voor Dieren en Videoland de heftige documentaire ‘Bont Girl’. Ze won in 2018 de Dom Bontje verkiezing, maar heeft zich vervolgens verdiept in de waarheid achter bont. Famke Louise: “Ik had destijds totaal geen besef van het leed in de bontindustrie. Met deze documentaire hoop ik dat andere mensen ook wakker worden en geen bont meer dragen. Jongeren, influencers en bekende Nederlandersze wilden na het zien van de documentaire niks meer met bont te maken hebben. Zo kan het dus ook. 

Sandra Schoenmakers, directeur Bont voor Dieren: “De impact die bekende Nederlanders hebben op hun volgers is enormBN’ers worden vaak gezien als rolmodel en kunnen het doen en laten van anderen beïnvloeden. Dankzij de inzet van Famke Louise kreeg een miljoenenpubliek voorlichting en werd er bewustwording gecreëerd over de bontindustrieIk stel voor dat alle genomineerden voor 2020 haar voorbeeld volgen door deze docu te bekijken. Laat dit toch het laatste jaar zijn dat we deze verkiezing in Nederland moeten organiseren”. 

Alle genomineerden zijn voorafgaand aan de definitieve nominatie geïnformeerd over het dierenleed dat schuilgaat achter de bontindustrie. Zij kregen daarbij de mogelijkheid Bont voor Dieren te benaderen en bontvrij te gaan, maar hebben dit niet gedaan. 

Eerder vanavond heeft RTL Boulevard tijdens de uitzending de genomineerden gepresenteerd. Het is tot en met 31 december mogelijk om te stemmen via bontvoordieren.nl. Begin januari maakt Bont voor Dieren de winnaar bekend.

Wij bedanken Roorda Reclamebureau voor het verzorgen van het beeldmateriaal. Fotocredit Carola Schouten voor PuurSaar.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.