Bont voor Dieren

Bont voor Dieren lanceert internetverkiezing Cool vs Cruel

Bont voor Dieren lanceert vandaag de internetverkiezing Cool vs Cruel 2009. De organisatie maakt zich ongerust over de oprukkende bontkraagjes die vooral door jongeren worden gedragen. BN’ers die bont dragen, geven het verkeerde voorbeeld aan de jeugd. Via bontvoordieren.nl kan iedereen tot en met 31 januari 2010 stemmen op het Domste Bontje. Voor deze titel komen koningin Beatrix, Rachel Hazes, Catherine Keyl, Doutzen Kroes en Gerda Verburg in aanmerking. De eerste vier werden gesignaleerd in echt bont; minister Verburg draagt voor zover bekend geen echt bont, maar is tegen een nertsenfokverbod. Georgina Verbaan, Marijke Helwegen, Nigel Barker en Pamela Anderson zijn juist in de categorie Coole Bontgenoot genomineerd vanwege hun inspanningen voor een bontvrije wereld.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: ‘Bijzonder jammer dat we dit jaar wederom koningin Beatrix moesten nomineren. Ze draagt regelmatig capes met een rand van vossenbont. Aan één cape zitten meerdere dode vossen. Als je dan weet dat ze deze cape in zeker tien kleuren heeft, kun je nagaan hoeveel vossen voor haar het leven hebben gelaten. En dan te bedenken dat de vossenfokkerij in Nederland bij wet is verboden omdat het niet mogelijk is om deze dieren ‘diervriendelijk’ te houden. Die wet heeft ze nota bene zelf ondertekend! Onze koningin trekt zich echter van dit enorme dierenleed niets aan. Reden voor Bont voor Dieren om haar opnieuw te nomineren als Dom Bontje.’

Cruel

Naast Beatrix zijn er helaas zijn er nog meer bekende Nederlanders die echt bont dragen, zoals Catherine Keyl en Rachel Hazes. Bont voor Dieren wil hen via deze campagne bewust maken van het vreselijke dierenleed dat aan bont kleeft – en de BN’ers wijzen op hun voorbeeldfunctie. Uiteraard krijgen de genomineerden gelegenheid tot eerherstel als voortschrijdend inzicht hen tot diervriendelijker keuzes brengt.

Cool

Daarentegen zijn er gelukkig ook veel bekende mensen, in binnen- en buitenland, die met Bont voor Dieren samenwerken om tot een bontvrije wereld te komen. Zij dingen mee naar de titel Coole Bontgenoot 2009. Dit jaar zijn Georgina Verbaan, Marijke Helwegen, Nigel Barker en Pamela Anderson genomineerd. Ook winkelketen C&A dingt mee naar deze eretitel. Linssen: ‘Een vreemde eend in de bijt, maar het is C&A gelukt om modeontwerper Frans Molenaar een bontvrije collectie te laten ontwerpen. Een hele prestatie aangezien voor collecties van Molenaar normaal gesproken veel dieren het leven laten.’

FurFacts

  • Afgelopen maand werden in Nederland bijna 5 miljoen nertsen vergast en gevild vanwege hun wintervachtje. Dit land is daarmee de derde nertsenbontproducent ter wereld.
  • 86% van de Nederlanders denkt negatief over bont, zo blijkt uit onderzoek van TNS-NIPO.
  • Uit onderzoek van het ministerie van Landbouw (2007): ‘Het fokken van pelsdieren wordt door velen gepercipieerd als een vorm van onnodig dierenleed.’
  • Dieren die in een wildklem worden gevangen zitten vaak dagenlang vast, zonder eten en drinken, voordat de jager hen uit hun lijden komt verlossen. Van pijn en om los te komen bijten sommige dieren hun eigen poot door.
  • Vossen in bontfokkerijen worden anaal geëlektrocuteerd. In Nederland is het verboden om vossen te fokken en doden voor hun vachtje. Vossenbont mag echter wel nog worden ingevoerd en verkocht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *