Bont voor Dieren

3 juli 2023 – Het Nederlandse kledingmerk YAYA the Brand is officieel bontvrij! Het merk heeft zich aangesloten bij het internationale Fur Free Retailer Programma en maakt met de toetreding een statement voor bontvrij ondernemen. In Nederland mag vandaag de dag nog altijd bont worden geïmporteerd en verkocht.

YAYA heeft vroeger weleens jassen met bontkragen in de collectie gehad. Dit was echter zo lang geleden en zo beperkt, dat in het archief moest worden gezocht naar bewijs. Bewustwording over het leed achter bont heeft er destijds al voor gezorgd dat er werd gekozen voor alternatieve materialen. Daarnaast heeft de groeiende vraag van consumenten geholpen om duurzamer te ondernemen. Hoewel er inmiddels bijna 1600 merken op de Bontvrijlijst staan, blijft elk statement tegen de bontindustrie ontzettend waardevol. Modegiganten zoals Louis Vuitton, Dior, Goldbergh, Nobis en Woolrich vinden bont namelijk wel nog een acceptabel product.

Naast de steun van merken zoals YAYA die kiezen voor een bontvrijbeleid, blijft het belangrijk om consumenten voor te lichten. Als de verkoop van bont afneemt, wordt het voor de producent duidelijk dat het een product van het verleden is. Zolang bont nog volop verkrijgbaar is, zorgt de Bontvrijlijst ervoor dat consumenten exact weten waar zorgeloos bontvrij gewinkeld kan worden. Vanaf nu zullen zij YAYA daar ook tussen vinden.

Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “Er bestaat in Nederland pas één officiële bontvrije winkelstraat, maar hopelijk komt daar binnen nu en enkele jaren verandering in. De winkels van YAYA leveren hierin een belangrijke bijdrage. Daarnaast zijn er in juni bijna 1,5 miljoen gevalideerde handtekeningen overgedragen aan de Europese Commissie behorende bij een burgerinitiatief voor een Europees bontfokverbod. Het burgerinitiatief ziet ook op een importverbod op bont afkomstig van fokkerijen buiten Europa. Dit zou een meer dan historische overwinning zijn voor miljoenen dieren!”


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.