Bont voor Dieren

22 maart 2023 – Vandaag op Internationale Zeehondendag vragen we jouw aandacht voor de strijd tegen de commerciële Canadese zeehondenjacht. Deze dag is jaren geleden in het leven geroepen om op te komen voor de slachtoffers van deze meedogenloze jacht. Terwijl je dit leest, wachten jagers in Canada namelijk ongeduldig op het startsein om zoveel mogelijk pups van amper twee weken oud dood te knuppelen.

Afgelopen week zijn de meeste zeehondenpups op het ijs van Canada geboren en liggen zorgeloos bij hun moeder te zogen. Gehuld in hun witte babyvacht leren ze al hobbelend de eerste kneepjes van het vak ‘zeehond zijn’. Na twee weken vormt zich bij elk dier een uniek zwartwit gevlekt patroon op hun lijfje. Ze zijn dan nog steeds pup, maar in de ogen van de Canadese overheid oud genoeg om te bejagen. Begin april snellen de popelende jagers het ijs op, waar ze in een paar weken tijd met hun hakapiks tot 400.000 zeehondenpups mogen doodknuppelen. Deze dieren zullen nooit volwassen zeehond zijn. Pas wanneer de jaarlijkse trek van de dieren naar het noorden eind april start, zijn de overlevenden veilig.

Weerzinwekkend dat dit nog mag
In een tijdperk waarin duurzaam en verantwoord ondernemen de boventoon voert, is het onbegrijpelijk dat de Canadese overheid deze jacht nog altijd toestaat. De regering kent de gruwelen en weet dat er al tientallen jaren wordt geprotesteerd. Er is niet voor niets een importverbod op zeehondenbont in 35 landen. Hoewel exportcijfers van zeehondenvachten niet inzichtelijk zijn, lijkt ook de vraag van landen zonder importverbod op zeehondenbont te stagneren. Het heeft ervoor gezorgd dat de jacht de afgelopen jaren met 90% is afgenomen. In 2022 werden 26.281 zeehonden gedood voor hun vacht. Deze dalende trend is hoopvol, maar het is ontzettend belangrijk te blijven strijden voor alle zeehonden. Elk gedood dier is er simpelweg één te veel.

Een andere indicatie dat de vraag afneemt, is dat een gedode zeehond nog maar 27 dollar oplevert. Deze opbrengst weegt niet op tegen de hoge brandstofkosten die jagers moeten maken om met hun boten bij de dieren op het ijs te komen. Daarom ontvangen ze overheidssubsidie. Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “Er is geen enkel draagvlak voor het voorzetten van deze jacht. De overheid weet dat deze jacht economisch helemaal niet meer rendabel is. Het zou minister-president Trudeau sieren om de subsidie nu naar de jagers gaat, bijvoorbeeld in te zetten voor het behoud van onze oceanen.”

Helaas zwicht de overheid toch nog steeds voor de valse lobby van de jagers. Zo krijgen de zeehonden de schuld van de lage visstand, terwijl onderzoek van het Canadese ministerie van Fisheries, Oceans and the Canadian Coastguard heeft aangetoond dat het massaal doden van zeehonden niet tot nauwelijks zal bijdragen aan het herstel van de visstand.

We zijn onaangenaam verrast over het feit dat het Ministerie van Fisheries en Oceans in 2022 heeft besloten de cijfers van het aantal gedode zeehonden niet meer te tonen in de Landing & Landed Values rapporten. Als argument wordt de privacy van de jagers gegeven, maar de cijfers zijn anoniem en niet een op een te herleiden. Transparantie is een groot goed. We vinden het onbegrijpelijk dat het Ministerie de waarheid op deze manier probeert te verhullen en vragen met onze petitie deze cijfers weer openbaar te maken.

Silent protest
Zolang de dieren worden bejaagd voor hun vacht, blijven we actievoeren. Op zaterdag 1 april staan met we met een silent protest voor de A’DAM Toren in Amsterdam en vragen we zoveel mogelijk voorbijgangers onze petitie te tekenen. Eind april zullen we alle handtekeningen overhandigen aan de Canadese Ambassade in Den Haag. We hopen dit jaar eindelijk weer in gesprek te komen met de ambassadeur om te pleiten voor een verbod op de jacht in de nabije toekomst.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.