Bont voor Dieren

29 april 2020 – Peter Verboom, de laatste nertsenfokker in Alphen aan de Rijn, is na 65 jaar gestopt met zijn bedrijf. Volgens het AD zijn de laatste nertsen eind vorig jaar aan het eind van het fokseizoen vertrokken. Het terrein in Zwammerdam zal zeer waarschijnlijk worden gebruikt voor woningbouw. Bont voor Dieren hoopt dat meer nertsenfokkers ervoor kiezen om eerder te stoppen dan 2024, wanneer het fokverbod officieel ingaat in Nederland.

Eind 2016 brachten Bont voor Dieren en dierenrechtenorganisatie Animal Rights undercoverbeelden naar buiten die waren gemaakt op twee fokkerijen van Verboom. Daarop was te zien hoe de nertsen onder erbarmelijke omstandigheden leefden en verwaarloosd werden. De dieren konden met geen mogelijkheid hun natuurlijke gedrag vertonen, zoals bijvoorbeeld zwemmen. Ook hadden veel dieren zichtbare verwondingen over heel het lichaam en zakten hun pootjes door de smerige, draadstalen kooien.

Bekeuring
Ook was op undercoverbeelden te zien hoe de dieren hardhandig in de bakken werden gesmeten, waar zij vervolgens in werden vergast. De dieren werden in hun kooi opgefokt met een stok en aan hun staart getrokken.  Naar aanleiding van de undercoverbeelden deden Bont voor Dieren en Animal Rights aangifte. De beelden die Bont voor Dieren en Animal Rights destijds gebruikten om de NVWA te verplichten te handhaven, hebben uiteindelijk geleid tot een bekeuring van €2500,- voor de bontfokkerij. Het feit dat dit bedrijf al 65 jaar bestond, geeft aan hoeveel dieren jaar in jaar uit vreselijk hebben geleden onder het beleid van Verboom.

Coronacrisis
Vanaf 2024 is het officieel verboden om dieren in Nederland te fokken voor hun vacht. Afgelopen zondag werd bekend gemaakt dat op twee nertsenfokkerijen in Brabant meerdere nertsen positief zijn getest op het coronavirus. De Partij voor de Dieren heeft, samen met de SP en GroenLinks, Kamervragen gesteld over het welzijn van de dieren. Zij eisen, net als Bont voor Dieren, het spoedig uitfaseren van de nertsenfokkerijen en roepen op niet te wachten tot 2024. Ook de Partij van de Arbeid heeft minister Schouten van Landbouw om opheldering gevraagd over het welzijn van de nertsen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Niks missen?

Wil je weten wat er speelt in de bontindustrie en wat we bereiken? Schrijf je dan in voor onze 
e-mailnieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws.