Bont voor Dieren

8 augustus 2019 – Na jarenlang campagnevoeren tegen de nertsenfokkerijen in Nederland, zal er over vijf jaar eindelijk een einde komen aan de bontindustrie in Nederland. Tot die tijd worden er echter jaarlijks nog 5 miljoen nertsen in Nederland gedood voor hun vacht. Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren maakt zich ernstig zorgen over het welzijn van deze nertsen. Fokkers doen wegens het naderende verbod geen dierenwelzijnsinvesteringen meer. Ook worden er om die reden steeds meer nertsen getransporteerd naar het buitenland onder de meest vreselijke omstandigheden. Vanwege deze zorgen opent Bont voor Dieren een ‘Meldpunt Nertsenfokkerij en Transport’, waarin iedereen opgeroepen wordt om misstanden door te geven die plaatsvinden op zowel fokkerijen als nertsentransporten.

Natalie Wanga, directeur van Bont voor Dieren: “Zolang we nertsen in Nederland fokken, proberen wij al aandacht te vragen voor de erbarmelijke omstandigheden van nertsen in kleine kooitjes. Sinds de jaren 80 krijgen wij al meldingen van misstanden, illegale uitbreidingen en dierwelzijnsproblemen van deze onethische sector. Het is goed dat er een verbod is, maar we kunnen de 25 miljoen dieren die nog gedood gaan worden tot 2024 niet in de kou laten staan. Onze rol als luis in de pels van de bontindustrie blijft een bittere noodzaak.”

Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er nu nog 130 nertsenfokkerijen actief die jaarlijks 5 miljoen nertsen fokken en doden. Deze fokkerijen zijn voornamelijk te vinden in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Regelmatig komen er meldingen binnen van bezorgde burgers en andere dierenbeschermingsorganisaties vanwege ernstig dierenleed en overtredingen op nertsenfokkerijen. Reden genoeg om nu een meldpunt te starten, waarin de klachten verzameld worden. Naar aanleiding van de binnengekomen meldingen en eigen onderzoek zal Bont voor Dieren handhavingsverzoeken indienen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit dwingt de NVWA tot controle van het betreffende bedrijf en uiteindelijk handhaving en hopelijk sluiting indien de overtredingen ernstig genoeg zijn.

De afgelopen jaren heeft Bont voor Dieren samen met Animal Rights diverse handhavingsverzoeken ingediend bij de NVWA. Deze verzoeken kwamen voort uit illegale uitbreidingen en undercoverbeelden van het smijten met nertsen. Daarnaast zijn er diverse rechtszaken aangespannen tegen de overheid om openheid te krijgen over de aantallen nertsen in Nederland en waar deze zich bevinden. Helaas wordt de sector de hand boven het hoofd gehouden door veel gemeenten en weigert de NVWA cijfers openbaar te maken, waardoor het moeilijk is te controleren wat zich achter de hekken van een nertsenfokkerij afspeelt.

De sector stelt dat er amper transporten zijn van nertsen, ze worden immers gedood op de fokkerij zelf. Helaas toonde Bont voor Dieren samen met Eyes on Animals eerder al aan dat het wel degelijk mis kan gaan met nertsentransporten. De eis voor regels voor transporten van nertsen werd niet gehonoreerd: het is aan de sector zelf om regels te stellen en de NVWA controleert dus niet. “Onacceptabel, al helemaal nu de zomers steeds heter worden en het aantal transporten vanwege het nertsenfokverbod zullen toenemen”, aldus Wanga, “een meldpunt is hard nodig en ik roep iedereen op het ons te melden wanneer er sprake is van een transport of ander dierenleed.

Het meldpunt is hier te vinden.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.