Bont voor Dieren

Bont is de vacht van (voornamelijk wilde) dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood. Bont betreft niet alleen de huid van gefokte dieren, maar ook van wilde dieren die bijvoorbeeld gevangen zijn door middel van een wildklem of via jacht.

Of dieren nu worden gevangen in wildklemmen, gefokt in bontfokkerijen of doodgeslagen: ze lijden extreem en worden gedood voor een zinloos modeproduct zoals een bontkraag, bontrandje op schoen, muts of aan sleutelhanger.

Vossen, wasbeerhonden, coyotes, nertsen en konijnen
* Worden gebruikt als mode-accessoires. Deze diersoorten leven in kleine draadstalen kooien. Dieren zoals vossen, wasbeerhonden en konijnen verwonden zichzelf uit frustratie. Als ze doodgaan worden de kadavers vaak niet verwijderd uit de kooien. Zijn ze ziek, dan worden wonden niet verzorgd. Daarnaast komt ondervoeding vaak voor in de fokkerijen. De dieren uit de bontindustrie worden vergast, geëlektrocuteerd of doodgeslagen voor een bontproduct.

Nertsen
* Elk jaar worden in Nederland meer dan vijf miljoen nertsen vergast.

* Nederland is daarmee de derde grootste nertsenfokker ter wereld.

* Het nertsenbont is bijna geheel bestemd voor de export.

* Nertsen worden hun leven lang gehouden in kleine draadgazen kooitjes.

* Hierin worden ze gek van frustratie, ze bijten hun eigen staart kapot en lopen steeds maar weer dezelfde rondjes.

* Het nertsenfokverbod is even van de baan geweest in verband met een hoger beroep, dat de Staat aanspande tegen de nertsenfokkers. De uitspraak van het hoger beroep op 10 november 2015 betekende gelukkig dat het nertsenverbod van kracht blijft!


Heeft u bont in huis en wilt u dit inleveren voor educatie doeleinden? Stuur het dan op naar Bont voor Dieren, Panamalaan 110, 1019 AZ AMSTERDAM.


Bont gezien? Stuur een brief naar de verkoper. Een voorbeeld van de brief vindt u hier.