Bont voor Dieren

Juni 2016 – We zijn begonnen met het invoeren van Bontvrije locaties in Nederland. De Hartenstraat in Amsterdam is de eerste in Nederland die zich Bontvrij mag noemen. Er zullen meer locaties volgen!

Na overleg met Bont voor Dieren hebben de ondernemers van de Amsterdamse winkelstraat Hartenstraat besloten om al het bont uit hun assortiment te halen. De Hartenstraat is hiermee de eerste Bontvrije winkelstraat van Europa geworden. Alle 19 ondernemers van de Hartenstraat hebben gehoor gegeven aan de gemeente Amsterdam, die een beroep heeft gedaan op modewinkels om bontvrij te gaan.

Er werd een officieel straatnaambord onthuld met daarop de tekst ‘Bontvrije winkelstraat.’ Het straatnaambord werd onthuld door wethouder Dierenwelzijn Laurens Ivens en actrice Georgina Verbaan. Ook actrice Sanne Vogel kwam haar steun uitspreken.

Voorlichting
Bekende kledingmerken in de Hartenstraat als COS en Marc O’Polo hadden al een bontvrij beleid, maar in enkele andere winkels werd nog steeds bont verkocht van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood. Bont voor Dieren heeft deze kledingbedrijven voorlichting gegeven over het dierenleed in de bontindustrie. Uiteindelijk hebben alle ondernemers, waaronder het Amsterdamse filiaal van Karl Lagerfeld, besloten om het bont uit hun winkel te verwijderen. Het is nu voor het eerst dat een complete winkelstraat bontvrij is gegaan.

De Hartenstraat
De Hartenstraat is onderdeel van de 9 straatjes, een populair winkelgebied in het centrum van Amsterdam. De buurt is gebouwd in de zeventiende eeuw dankzij  de bloeiende handel en welvaart ten tijde van de gouden eeuw. De straatnamen als Wolven-, Huiden- en Berenstraat herinneren aan de ambachtslieden die hier vroeger met de huiden van deze dieren werkten. In de loop der jaren is de naam Hertenstraat veranderd in Hartenstraat.

Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren; “De Hartenstraat als bontvrije winkelstraat geeft zo’n mooie illustratie van de veranderingen over 400 jaar. Bont past niet in het 21ste -eeuwse straatbeeld. Ondernemers in de Hartenstraat hebben hun hart op de juiste plek en ik ben ervan overtuigd dat er nog vele andere straten zullen volgen.”