Bont voor Dieren

Augustus 2018 – Een jaar nadat Bont voor Dieren onderzoek gedaan heeft naar giftige stoffen in kinderjassen, heeft kledingmerk Airforce bont geweerd in haar kinderjassen. De directie van Airforce gaf naar aanleiding van het schokkende onderzoek aan de resultaten nogmaals te onderzoeken, maar door bont nu te weren in hun kinderjassen kunnen we concluderen dat hun eigen onderzoek dezelfde resultaten heeft opgeleverd.

Zes bontkragen van kinderjassen zijn in het laboratorium van het Bremer Umweltinstitut onderzocht op de aanwezigheid van giftige stoffen. De resultaten waren schokkend; vijf van de zes bontkragen bevatten te hoge gehalten van de kankerverwekkende formaldehyde en hormoonverstorende ethoxylaten.

Er is meer nieuws rond een van de grootste leveranciers van bontkragen in Nederland. In haar nieuwe statement over het bont in de jassen van Airforce staat helder beschreven dat echt bont dierenleed zou kunnen bevatten. Ook deze statement is het resultaat van een campagne van Bont voor Dieren: we hebben bewezen dat Airforce niet aan kan tonen dat haar bont geen dierenleed bevat en dat er dus ook geen claims op de labels mogen staan over humane methoden bij het doden van de duizenden wasbeerhonden die tot kraag verwerkt worden.

Airforce is in 2017 op het matje geroepen door de Reclame Code Commissie over de misleidende en onjuiste labels die worden toegevoegd aan hun winterjassen met bontkragen. Het kledingmerk kan niet garanderen dat het bont dat in de kragen zit op diervriendelijke wijze is verkregen. Bovendien is de diersoort, een wasbeerhond, niet juist vermeld. Bont voor Dieren spande een zaak aan nadat zij ontdekte dat er verschillende onjuiste beweringen werden gedaan in de labels. De Reclame Code Commissie gaf Bont voor Dieren gelijk op alle punten, ook in het door Airforce aangespannen Hoger Beroep.