Bont voor Dieren

4 november 2022 – Gister hebben we samen met de leden van de internationale Fur Free Alliance een brief overhandigd aan het Zweedse ministerie van Infrastructuur en de minister van Plattelandszaken waarin we oproepen om de bontfokkerij in Zweden te verbieden.

We ondernamen gezamenlijk actie met Djurens Rätt, de grootste dierenbeschermingsorganisatie van Zweden, en actievoerders uit Denemarken, Duitsland, Finland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De pelsdierhouderij is niet alleen verwerpelijk vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, maar de industrie is ook zorgelijk voor het milieu en -in het licht van de COVID-19-pandemie- de volksgezondheid. Sinds het begin van de pandemie zijn nertsen op meer dan 480 fokkerijen in Europa en Noord-Amerika besmet met SARS-CoV-2, waaronder bijna alle fokkerijen in Zweden.

Joh Vinding, voorzitter van de Fur Free Alliance: “We zijn verheugd de oproep van Djurens Rätt voor een verbod op het houden van pelsdieren in Zweden te steunen en dringen er bij politici op aan gehoor te geven aan de mening van het publiek en deze wrede praktijk zo snel mogelijk te beëindigen. Moderne consumenten willen gewoon niet dat dieren pijn, stress en angst ervaren, alleen omwille van de mode. Zweden vormt hierop geen uitzondering, er is brede publieke steun om de laatste pelsdierhouderijen in het land te sluiten”.

Benny Andersson, CEO van Djurens Rätt: “We zijn dankbaar dat we de steun hebben van dierenbeschermingsorganisaties van over de hele wereld die zich bij ons voegen om op te roepen een einde te maken aan de pelsdierhouderij in Zweden. Het houden van dieren in kleine kooien, die niet in staat zijn hun meest basale natuurlijke gedrag te vertonen, is nooit verenigbaar met goed dierenwelzijn. Als Zweden zijn doel wil bereiken om de beste wetgeving voor dierenwelzijn ter wereld te hebben, moeten onze politici dringend optreden om deze wrede praktijk te verbieden.”

Sinds het Verenigd Koninkrijk twintig jaar geleden de bontfokkerij verbood, hebben achttien andere landen wetten aangenomen om de bontfokkerij te verbieden, waaronder Nederland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Malta en Letland. Samen kunnen we Europa bontvrij krijgen! Teken daarom vandaag nog ons Europees burgerinitiatief ‘Fur Free Europe’. Sinds de lancering in mei 2022 zijn er al meer dan 500.000 handtekeningen verzameld. We streven ernaar om binnen 12 maanden een miljoen handtekeningen te verzamelen.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.