Bont voor Dieren

26 juli 2022 – Tientallen jaren lang werden in de stad Kastoria in Griekenland bontjassen gemaakt voor Russische kopers. In maart legde de Europese Unie Rusland sancties op vanwege de oorlog in Oekraïne. Deze sancties legden de bontverwerkingsbedrijven van de ene op de andere dag stil.

Kastoria is het hart van een eeuwenoude bontindustrie in Griekenland. Bont behoort tot de tien belangrijkste exportproducten van het land, maar de handel is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Rusland is de belangrijkste afzetmarkt voor de Griekse bontindustrie. Omdat er geen binnenlandse afname is, liggen de fabrieken nu stil en vullen de magazijnen zich met duizenden onverkochte kledingstukken. Kastoria is Europa’s laatst overgebleven centrum voor de productie van bont en Griekenland is een van de weinige EU-landen waar de bontfokkerij nog is toegestaan.

Tijdens de coronacrisis stortte de bontindustrie in Denemarken al in. Nu ook in Griekenland de bontindustrie in zwaar weer zit, hopen wij dat het wegvallen van Rusland als afzetmarkt het einde betekent voor de Europese bontmarkt. Met een groeiend aantal modehuizen die geen bont meer willen gebruiken, is de industrie moreel al failliet.

De export naar Rusland bedroeg vorig jaar 14 miljoen euro, tegen 55 miljoen in 2017. Het aantal nertsenfokkerijen is gedaald van 131 in 2019, naar 92 in 2020. “Russen zijn van oudsher grote kopers. De oorlog heeft dat duidelijk gestopt, wat buitengewoon goed nieuws is”, zegt Mark Glover, een woordvoerder van Fur Free Alliance, een coalitie van meer dan 50 dierenbeschermingsorganisaties over de hele wereld waar Bont voor Dieren onderdeel van is.

Wij willen dat de bontindustrie definitief in Europa verboden wordt. Sta jij hier ook achter, teken dan het burgerinitiatief voor een bontvrij Europa.


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.