Bont voor Dieren

14 juli 2020 –  De aankomende maanden vrezen weer tienduizenden Kaapse pelsrobben in Namibië voor hun leven. Elke ochtend drijven jagers de dieren op de stranden bijeen. Vervolgens worden ze doodgeknuppeld voor hun vacht. Vorig jaar mochten maar liefst tot 60.000 jonge robben worden gedood. Vanuit Nederland werden duizenden protestmails verstuurd aan de voormalige minister van Visserij, Bernhardt Esau. Voormalig, omdat hij inmiddels achter slot en grendel zit wegens een groot corruptieschandaal binnen zijn ministerie. Biedt de nieuwe minister Albert Kawana hoop voor het afgrijselijke lot van de Kaapse pelsrobben? Teken onze petitie!

Sinds zijn aantreden spreekt minister Kawana veelvuldig over het belang van transparant communiceren. Hij wil, in tegenstelling tot zijn voorganger, niets te maken hebben met witwaspraktijken en corruptie. De Namibische zeehondenjacht wordt echter nog altijd zo geheim mogelijk gehouden en is gebaseerd op onwaarheden. Zo wordt er na een aantal maanden wel bekendgemaakt wat het quotum is, maar nooit hoeveel pelsrobben er werkelijk gedood worden. Dit betekent dat het quotum illegaal overschreden kan worden. Zonder onafhankelijk toezicht, is dat niet te controleren. Ook wordt er beweerd dat de dieren verantwoordelijk zijn voor de lage visstand, terwijl zij juist maar een beperkt aantal vissoorten eten. Wij hopen dat minister Kawana verandering kan brengen en hebben de minister een officiële brief gestuurd, waarin wij om opheldering vragen over de jacht.

Een deel van de vragen die wij hebben gesteld aan minister Kawana:

  1. Worden er observeerders toegelaten tijdens de jacht en zijn zij onafhankelijk?
  2. Waarom is het verboden voor media en toeristen om de jacht in Cape Cross te aanschouwen en er verslag van te doen?
  3. Hoeveel dieren worden er jaarlijks gedood met betrekking tot het quotum en waarom wordt dit aantal niet gecommuniceerd?
  4. Welke landen importeren het meeste zeehondenbont en naar welke landen exporteert Namibië zeehondenvachten?
  5. Waarom is er niets gedaan met het onafhankelijke onderzoek van Bont voor Dieren uit 2009, waarin wordt aangetoond dat ecotoerisme tot 300% meer oplevert dan de jacht?
  6. Is er onafhankelijk onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de visstand door toedoen van zeehonden, aangezien zij alleen een bepaalde soort vis eten?
  7. Gaat de jacht dit jaar door, ondanks de coronarestricties in Namibië?


In gesprek met de Namibische ambassade

Om onze kansen tot antwoorden te vergroten, hebben we ook een officiële brief naar de Namibische ambassade in België gestuurd. Wij hopen in gesprek te kunnen gaan over de barbaarse jacht. Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “Wereldwijd daalt de vraag naar bont. Mede dankzij bewustwording over het leed achter bont en alternatieve materialen om de winter door te komen. Als ons rapport uit 2009 al aantoont dat ecotoerisme 300% meer oplevert dan de jacht, dan kan het niet anders dan dat dit percentage de afgelopen jaren is toegenomen. Wij gaan daar graag over in gesprek met de ambassade. Met alle toewijding willen wij Namibië ondersteunen in de stap naar diervriendelijk profiteren van de zeehonden.”

Teken onze petitie!
Steun de Kaapse pelsrobben! Teken onze petitie om extra druk uit te oefenen op de nieuwe minister voor openheid van zaken en hem te laten reageren op de dringende oproep de jacht te stoppen! Begin september zullen wij onze petitie aanbieden aan het Namibische ministerie van Visserij. Wij pleiten dan, met of zonder eerdere reactie, voor een eind aan deze jacht.

 


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.