Ga naar de inhoud

Vacht waar je het niet verwacht

29 december 2022 – Bont voor Dieren heeft op haar social mediakanalen de korte en krachtige bewustwordingscampagne ‘Vacht waar je het niet verwacht’ gelanceerd. Bont vind je namelijk overal. Zonder dat je het door hebt, ben ook jij mogelijk in het bezit van een artikel waar martelmode in zit verwerkt.

Vroeger was bont gemakkelijk te spotten. Dames van stand pronkten openlijk met hun jassen, sjaals en hoeden van nerts of chinchilla. Bont was daarna korte tijd uit de mode, maar werd eind jaren 90 weer mateloos populair als bontkraag gemaakt van wasbeerhond, vos, coyote of konijn. Deze nutteloze rand, die als versiersel aan capuchons vastzit, is ondanks het bontvrij gaan van veel modemerken nog steeds niet uit het straatbeeld verdwenen. Consumenten die op de hoogte zijn van het leed achter bont, laten deze kragen links liggen. Maar bont zit verwerkt in veel meer producten, goedkoop of duur. Het risico bestaat dat je onbewust een product met bont in huis hebt. We hebben een overzicht gemaakt van een aantal producten dat zomaar bont kan bevatten:

 

Wimpers
Schitteren op een feestje met volle wimpers? Zorg er dan voor dat je zeker weet dat ze niet van nertsenbont zijn gemaakt! Op de verpakking moet het woord ‘faux’ staan, anders bestaat er een grote kans dat deze nerts voor jouw beautyproduct vergast is. Helaas zijn er nog veel (online) winkels die wimpers met echt nertsenhaar aanbieden.

Pompons
Mutsen met pompons vind je vooral in kledingboetiekjes en op markten. Met een gemiddelde prijs van €15,- verwachten veel mensen alleen niet dat de pluim bovenop de muts is gemaakt van wasbeerhond. Bont van deze dieren is ontzettend goedkoop. Modemerken verkopen dit soort mutsen voor veel meer geld, maar voor vijf dollar worden hele vachten uit China geïmporteerd. Zolang Nederland nog geen bontverkoopverbod heeft, kun je deze mutsen volop kopen. Wil je zeker weten dat jouw muts bontvrij is? Raadpleeg dan onze Bontvrijlijst.

Sleutelhangers
Hangt aan jouw tas of sleutelbos een fluffy sleutelhanger? Het is goed mogelijk dat deze is gemaakt van konijn of van wasbeerhond. De prijs liegt er niet om, want voor slechts een paar euro ben je al in het bezit van bont. Deze producten hebben vaak ook geen juiste of volledige labeling. Je kunt de sleutelhangers, die bijvoorbeeld op Amazon of in tal van willekeurige boetiekjes worden verkocht, beter niet aanschaffen.

Kattenspeeltjes
Katten reageren logischerwijs nogal fanatiek op speeltjes. Maar deze reactie is vaak nog heftiger als het muisje tussen hun pootjes blijkt te zijn gemaakt van konijnenbont. Ze ruiken namelijk een echte prooi. Deze speelgoedmuisjes zijn in heel veel winkels of online te koop en kosten nagenoeg niets. Aan het staartje is vaak goed te zien of het stukje vacht vastzit aan een leerlaag (de huid) of aan gaas. Controleer dit goed, voordat je de muisjes aanschaft.

Schoenen
Ook schoenen en slippers worden vandaag de dag (nog steeds) massaal versiert met bontranden. Nertsen, wasbeerhonden, konijnen en vossen moeten er allemaal aan geloven. Bij de product-details is helaas vaak te lezen dat het imitatiebont betreft, waardoor de kans groot is dat je met alle goede bedoelingen toch dierlijk bont koopt. Het beste kun je ervoor kiezen helemaal geen schoenen, muiltjes of slippers te kopen die een bontrand hebben.

Tassen
Dieren worden levend gevild voor een tas, zodat wij daar onze sleutels, portemonnee en telefoon in kunnen bewaren. Als je het gevoel hebt met een hondje onder de arm te lopen in plaats van met een tas, adviseren we met klem om het label te controleren. De tas hoeft ook niet in zijn geheel uit bont te bestaan. Het kan ook een voorvakje zijn dat met bont is ‘versierd’.

Wil jij zeker weten dat je bontvrij winkelt? Raadpleeg dan onze Bontvrijlijst. Heb je een winkel gespot waar nog bont wordt verkocht? Verstuur dan een bontmelding! Op naar een bontvrij Nederland!


Wil je altijd op de hoogte zijn van ons laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze regelmatig in je mailbox.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Delen via:
blijf op de hoogte van het nieuws over en de campagnes tegen de bontindustrie

Kom in actie voor alle dieren die het slachtoffer zijn van de bontindustrie

0

dieren wereldwijd hebben jouw hulp nodig

HEB JE VRAGEN OVER DONEREN?

Is er iets niet duidelijk of wil je meer informatie? We zijn zowel via e-mail als telefonisch bereikbaar

Bekijk ook eens

5 juli 2024 - Voorstanders van de commerciële zeehondenjacht willen de markttoegang van zeehondenproducten in Europa weer toe te laten. Dit mogen we niet laten gebeuren! Jouw inbreng wordt meegenomen
20 juni 2024 - Het wetsvoorstel voor een bontfokverbod in Polen is aanstaande. Meer dan 120 politici ondertekenden dit wetsvoorstel, inclusief de voorzitter. Het wetsvoorstel zal nu de volgende stappen
10 juni 2024 - Vier mannen die zich met dubieuze goud- en bontinkoop bezighouden, hebben in België een celstraf en geldboete gekregen voor hun oplichtingspraktijken. Zie je alsnog een advertentie,